Folkpartiets återvändsgränd
Vi har båda mött skolpolitiske talesmannen Jan Björklund i ett flertal energidebatter. Som folkpartist är han en hängiven kärnkraftsvän. Kärnkraften står idag för hälften av den svenska elen och gör oss till ett av världens mest uranberoende länder. Folkpartiet vill trots det ha ännu mer kärnkraft. Det tycker vi är väl kortsiktigt.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi vill fasa ut kärnkraften, med hänsyn till sysselsättning och välfärd och i takt den kan ersättas. Alla våra reaktorer byggdes på 13 år, en i energisammanhang oerhört kort tid. Om vi i dag inte tar ansvar för en successiv energiomställning måste kärnkraften ersättas under en lika kort tidsperiod när den till slut når gränsen för sin livslängd. En sådan snabb omställning skulle vara skadlig för samhället.
För att driva på energiomställningen arbetar vi med att få fram förnybara energikällor och effektivisera energianvändningen. Sedan 2002 har till exempel 5 TWh förnybar elproduktion kommit till genom de gröna elcertifikaten. Genom sitt motstånd mot dessa stänger folkpartiet dörren till den förnybara elproduktionen. Folkpartiets energipolitik blir därmed lika med kärnkraft och endast kärnkraft. Detta ger varje debatt med Jan Björklund en tydlig kontrast mellan höger och vänster. Men då Björklund använder sig av en rad påståenden som inte är korrekta vill vi reda ut begreppen.
Vårens vindkraftproposition avfärdas med att den är ett tecken på en "naiv" energipolitik och att vindkraft inte byggs i någon större skala någonstans i världen. Det är fel. Danmark har fyrdubblat sitt vindbruk sedan 1990, och det står nu för 17 procent av den danska elproduktionen. Tyskland och Spanien har byggt ut sitt vindbruket kraftigt. Vindkraft är ett konkurrenskraftigt energislag med stor potential i vårt land - och även en exportindustri. SKF är världsledande när det gäller kullager till vindturbiner: 2005 gav de 100 miljoner euro i intäkter.
Folkpartiet påstår vidare ofta att Sverige har brist på el och att vi därför måste importera rysk kärnkraftsel och dansk kolkraft. Men faktum är att Sverige exporterade 8 TWh el under 2005, 2 TWh under 2004 och att 5 TWh förnybar el tillkommit bara sedan 2002.
Den kärnkraft vi har i Sverige har funnits länge och därför har låga driftskostnader - ned mot 10 öre/KWh. Ny kärnkraft skulle dock bli betydligt dyrare, vilket Björklund verkar okunnig om. Elen från den nya finska reaktorn kommer troligtvis istället att vara dyrare än el från nybyggda svenska biokraftvärmeverk.
Folkpartiet satsar på ett enda energislag: kärnkraft. Det är inte förenligt med att sprida risker och att vara flexibel inför framtiden. I vår framtidsvision finns istället många olika energislag: sol, vind, vatten, bio, svartlut och ett tag framöver även kärnkraft.
-
<span class="mr"><span class=color style='color:#BF0220;'>Debatt</span></span>
Mona Sahlin, Samhällsbyggnadsminister
Marie Granlund, Ordförande Näringsutskottet i riksdagen
Mona Sahlin, Samhällsbyggnadsminister
Marie Granlund, Ordförande Näringsutskottet i riksdagen