Folkbladet som fyrtorn
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi var tretton medieföretag som satt i panelen - tretton! Och då saknades ändå några stora aktörer som SVT, TV4 och Motala Tidning.
Det är visserligen sant att några tidningar försvann under det förra århundradet. Men nya medier har kommit till nu på 2000-talet.
Sannolikt har aldrig tidigare så många journalister varit verksamma i länet. Jag insåg i torsdags kväll att det finns gratistidningar i länet som jag aldrig tidigare har hört talas om. Vi lever verkligen i ett mediebrus. Tv-kanaler, radio, tidningar - och så ett oändligt utbud på nätet.
Det är sant att internet förändrar beteenden. Mediekonsumenten har blivit prosument - konsumenten producerar själv.
På forum på nätet diskuteras allt mellan himmel och jord. De som t ex håller på IFK Norrköping har forum där åsikterna virvlar runt.
Efter en match finns det hur många matchanalyser som helst. Det finns de som tror att det här är framtiden. Medias informationsmonopol bryts upp.
Hela uppslagsverk byggs upp av användarna själva. Wikipedia är ett sådant uppslagsverk på nätet där var och en kan bidra med kunskap.
På Youtube lägger privatpersoner, liksom artister och bolag, upp rörliga bilder.
Det finns inte längre något behov av att gå till skivaffären eller videobutiken för att få det man vill ha. Kanske försvinner också journalisterna?
Alla kan ju förmedla nyheterna. Men det finns en vansklighet.
När jag senast varit på en konsert med Bob Dylan gick jag in på en hemsida där det bara efter ett par timmar fanns massor av recensioner.
Det påfallande var inte bara att uppfattningarna gick kraftigt isär om vad som var bra eller inte.
Man hade också helt olika meningar om vilka sånger han framfört och vilka instrument han spelat. Varseblivningen av omvärlden till debatt.
Exemplet visar på något som jag tror får allt större betydelse: Trovärdighet.
Wikipedia kan verka praktisk. Men det vimlar av felaktiga uppgifter där, jag har själv hittat flera.
I detta brus av information ökar behovet av överblick. Att på egen hand navigera i utbudsdjungeln blir till sist övermäktigt.
När man själv inte längre klarar att sålla i informationen behöver man hjälp.
Någon som filtrerar bort det ovidkommande och rent felaktiga. Som sorterar så att man kan känna trygghet i att informationen faktiskt stämmer.
Där fyller dagstidningen en funktion. Hjälper till med orienteringen. Tidningen som ett fyrtorn, som talar om var vi befinner oss.
Den som kan förmedla meningsfull och trovärdig information vinner i längden förtroendet. Därför har Folkbladet en framtid - som fyrtorn.
Det var bara det jag ville säga.