Flitig diskussion kring sjukvården
I går lyssnade jag på vård- och omsorgsministern Ylva Johansson. Med Landstingsförbundets ordförande Lars Isaksson (s) vid sin sida presenterade hon ett knippe socialdemokratiska tankar om den framtida sjukvården.
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
För mig som politisk redaktör på Folkbladet var dock inte stunden på Sveavägen bortslängd på något sätt. Sjukvårdspolitiken diskuteras stundtals intensivt i FÖ:s spridningsområde. Många av de sjukvårdspolitiska spörsmål som debatteras i Östergötland är också föremål för diskussion inom den nationella politiken. Förändringar inom sjukhusstrukturen, upp- och nedprioriteringar av sjukdomar och diagnoser, effekterna av den kommande nationella vårdgarantin, landstingens framtid och vårdens finansieringsformer var några av de - för Folkbladets läsare bekanta - ämnen som togs upp på pressträffen. Detta är intressanta och viktiga frågor som vi lär återkomma till många gånger på FÖ:s ledarsida.
<B>Det finns emellertid andra spännande infallsvinklar på den socialdemokratiska sjukvårdspolitiken som förtjänar att diskuteras.</B>
Med Ylva Johansson som statsråd har socialdemokratins sjukvårdspolitik nämligen fått ett allt tydligare fokus på medborgares och patienters möjligheter att kunna jämföra och välja mellan olika vårdgivares tjänster.
S k Kvalitetsregistren skall öppnas för patienter och allmänhet.
Kvalitetsregistren beskriver hur behandlingsresultaten varierar mellan sjukhus och kliniker i Sverige. Tidigare har registren bara varit tillgängliga för medicinsk personal.
Ett nationellt "vårdråd" skall också inrättas. Den som ringer numret 1177 kommer snabbt att kunna få råd och information av kunniga sjukvårdsmedarbetare. Vårdråden skall ges på flera olika språk. Syftet med 1177-numret är att öka vårdens tillgänglighet och att underlätta för de patienter som har behov av fysisk kontakt med sjukvården att söka sig till rätt instans utan några besvärliga omvägar.
<B>Även vårdgarantin som införs i hela landet 1 november är ett led i att öka patienternas makt och inflytande över vården. Garantin är ingen garanti i rent juridisk mening. Den patient vars beslutade behandling inte inletts inom 90 dagar kan därför inte stämma sjukvården till tinget. Garantin innebär däremot att det landsting som inte klarat av att leva upp till de 90 dagarnas tidsfrist blir skyldigt att bekosta patientens vård i ett annat landsting.</B>
Socialdemokraterna vill också inrätta en nationell vård- och omsorgstillsyn inom hälso- och sjukvården. Den nya tillsynsorganisationen skall stärka patienternas rättigheter till god och likvärdig vård över hela landet. En viktig uppgift för den nya tillsynsmyndigheten blir att hålla ögonen på tillämpningen av vårdgarantin. I Östergötland och på flera andra håll i Sverige har det nämligen uttryckts oro för att landstingen genom diverse manipulationer kommer att försöka kringgå vårdgarantins löften till patienterna.
<B>Ylva Johansson har fått en bra start som vård- och omsorgsminister i den socialdemokratiska regeringen. Kan hon och socialdemokratin leva upp till förväntningarna inom vård- och omsorgsområdet kommer många gamla och sjuka medborgare att få uppleva stora förbättringar under de kommande åren.</B>