Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Flexibilitet på vems villkor?

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Norrköping2011-05-17 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det blir allt vanligare med så kallade smarta mobiltelefoner som skapar både frihet och stress. I en helt ny undersökning har vi i fackförbundet Unionen fångat upp trender i det moderna arbetslivet för att se vad de får för inverkan på tjänstemännens dagliga arbetssituation.

Undersökningen visar att fler än hälften av tjänstemännen som kan läsa jobbmail i mobiltelefonen även gör det på sin fritid. Av Unionens chefsmedlemmar uppger mer än var fjärde att jobbet spiller över på fritiden. Av våra medlemmar i region Öst uppger var tredje tillfrågad att de ofta känner sig negativt stressade på grund av jobbet. Det blir upp till den enskilde att sätta gränser och prioritera.

När tiden mellan arbetsliv och privatliv luckras upp kan tjänstemännen överskrida rumsliga och tidsmässiga ramar för att hinna med arbetet. Det kan i ett första steg handla om att öka arbetsinsatsen, dra in på pauser och tid för reflektion, dra in på eller hoppa över lunchen. Är inte det tillräckligt kan det hända att man arbetar mer än den formellt utsatta tiden. Det vill säga man använder sin fritid till arbete. Därmed finns det inga tydliga gränser för var arbetet slutar. Det kan gå så långt att man börjar jobba på helger, under semestern, när man är sjuk eller hemma för vård av barn.

Att ständigt känna sig otillräcklig påverkar negativt i hela organisationen och därmed företagets framtid. Den nya tekniken skapar flexibilitet, men på vems villkor?

Det gäller att ta till vara det positiva i det moderna arbetslivet.

Vi i Unionen är övertygade om att när organisation, ledarskap och teknik anpassas till nya förhållanden skapas hållbara och stimulerande arbeten. Ett ledarskap där det finns en tydlighet i mål, kvalitetskrav och tidsåtgång för arbetsuppgifterna. Våra medlemmar måste ha en chans att göra ett bra jobb på sin ordinarie arbetstid. Dessutom måste tid avsättas till reflektion och lärande.

Vi ska hålla hela arbetslivet.

Läs mer om