Finspångsmodell föredöme
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Syftet med samverkan är att underlätta för den enskilde medborgaren som behöver hjälp och stöd från flera olika myndigheter för att rehabiliteras och/eller komma i arbete.
Kommunens socialtjänst, närsjukvården i Finspång, den statliga arbetsförmedlingen, landstingets psykiatri och den statliga Försäkringskassan arbetar gemensamt mot samma mål.
De har rivit flera byråkratiska hinder som annars lätt försvårar för enskilda personer att få effektiv hjälp med sina problem. Verksamheten i Finspång är också påfallande effektiv. De 216 miljoner kronor som utgör det arbetande kapitalet i Beställarförbundet lämnar betydande ekonomiska och sociala överskott till sina uppdragsgivare. Kungstanken i verksamheten är att omvandla passiva ersättningar från socialförsäkringarna till aktiva lokala insatser.
Genom samverkan med kommunens och landstingets sjukvård, socialtjänst, omsorg mm skapas en resultatinriktad struktur där många människor kan få hjälp med just de problem som hindrar just dem från arbete och försörjning.
Verksamheten i Finspång styrs av en särlagstiftning som gäller fram till utgången av 2006. Signaler från riksdag och regering antyder att verksamheten därefter kommer att upphöra.
Regeringens njugga inställning till lokal samverkan av Finspångsmodell är obegriplig. Staten verkar uppenbart vara mer intresserad av detaljstyrning och nationella riktlinjer än av praktiska resultat i verkligheten.
Försäkringskassan har t ex fått order om att halvera sina "kostnader" för sjukskrivning. Är det något som skall halveras så är det väl ohälsan och arbetslösheten?
Idag samlas ett antal personer från fyra kommuner i Sverige som utöver Finspång arbetar med aktiv samverkan.
Mötet arrangeras i Rejmyre. Folkbladet hoppas att Finspång, Grästorp, Haninge, Stenungssund och Göteborg/Hisingen tillsammans skall lyckas pressa regeringen att tänka nytt i dessa frågor.
Lokal- och resultatrinriktad samverkan är framtiden. Statlig och ekonomistisk detaljstyrning tillhör forntiden.