Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fem frågor för ministern

Jan Eliasson tillträder den här veckan sin nya tjänst som svensk utrikesminister. Samtidigt är FN mitt uppe i ett historiskt reformarbete som under ytterligare ett halvår ska ledas av Eliasson själv i egenskap av ordförande i generalförsamlingen.

Norrköping2006-04-28 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Eliassons FN-förankring, internationella erfarenhet och omtalade diplomatiska skicklighet kan komma till pass i det nya jobbet. Det finns en utbredd uppfattning att Sverige under de senaste tio-femton åren har tappat en del av sin forna utrikespolitiska profil. En viktig uppgift för den nye ministern blir därför att formulera hur Sverige åter ska bli en proaktiv och drivande nation i arbetet för att skydda framför allt de små nationerna och deras folk. Fem frågor pockar på särskild uppmärksamhet:

1) Att Iran avser att skaffa sig kapacitet att bygga kärnvapen sätter fingret dels på ett akut problem, dels på världssamfundets misslyckande nedrustningsarbete. Krav måste ställas på att alla kärnvapenstater - inte bara de nya - respekterar gällande avtal och tar nya steg mot en kärnvapenfri värld.
2) I Darfur i Sudan har under tre år 300 000 människor mördats och två miljoner tvingats fly i vad som kallats ett nytt, utdraget Rwanda. När Afrikanska Unionen uppenbart inte klarar att hantera krisen måste FN och Sverige ta devisen "skyldighet att skydda" på allvar.
3) Den israeliska ockupationen av palestinska områden fortgår i decennium efter decennium. Kofi Annan har kallat den så kallade kvartetten till samtal om Mellanöstern. Sverige bör åter höja rösten för att Israel i enlighet med folkrätten river barriären på ockuperat område, avvecklar ockupationen och återgår till förhandlingsbordet. Den palestinska Hamas-regeringen måste förmås erkänna Israel, fördöma självmordsattentaten och bidra till en fredlig tvåstatslösning.
4) Sedan det svenska EU-inträdet har Sverige tappat en del av sin FN-profil. Eliasson bör aktivt driva FN-relaterade frågor i EU-kretsen. En bra start är att kräva att de snabbinsatsstyrkor som EU har inrättat också i praktiken ställs till FN:s förfogande.
5) Eliasson har kallat USA "dagens Rom". Det finns tecken, till exempel i frågan om Iran, på att USA åter verkar vilja agera utanför FN. Ansträngningarna för att överbrygga den transatlantiska klyftan måste fortsätta.

Jan Eliasson och Göran Persson har talat om nya medlingsuppdrag för svenskar. Inte minst Eliassons eget arbete under Iran-Irak-konflikten tjänar som ett gott exempel. Bland internationellt engagerade svenskar finns en stark önskan om att uppmärksamma de bortglömda konflikterna i till exempel Västpapua, Västsahara och Kongo, ett land med svenska traditioner i vilket 3 miljoner människor dog i tysthet under kriget nyligen.
Även FN:s millenniedeklaration och fattigdomsbekämpningen måste framhållas i detta sammanhang.
Sverige bör i relationerna med omvärlden ha kompassen inställd mot framtiden. Jan Eliasson har nu chansen att åter profilera Sverige som utrikespolitisk aktör och samtidigt sätta FN i fokus i det arbetet.
-
<span class="mr"><span class=color style='color:#BF0220;'>Debatt</span></span>
Aleksander Gabelic
Ordförande i Svenska FN-förbundet
Läs mer om