Fel av regeringen att låta Roks fördela pengar
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer skriver:
<B>"Ireen (Ireen von Wachenfeldt är ordförande i Roks) har fortsatt förtroende hos våra samarbetspartners såsom regering, riksdag och myndigheter. Hon sitter bl a i arbetsgruppen som skall besluta om hur de 100 miljonerna i regeringens vårbudget skall fördelas."</B>
De feministiska frågorna har på den här nivån fortfarande en smått religiös och tungomålstalande karaktär. Olika sidor och fraktioner bekrigar varandra och jagar inflytande hos regering och riksdag.
Under några år har Roks legat i vinnarhålet. Citatet ovan berättar att den ideella föreningen Roks t o m är med och beslutar om hur skattepengarna skall fördelas.
När narkotikafrågan var ny i Sverige på 1960-talet var tongångarna och bataljerna minst lika heta som i dagens feministdebatt. Då som nu lyftes olika intressen in i regeringskansliet. Först var det RFHL, Verdandi, Krum och liknande grupper som satt och fördelade pengar och inflytande.
I takt med att andra intressegrupper från bl a Hassela, RNS och föräldraföreningen FMN växte till sig skedde en avlösning vid maktens bord. Det är egentligen först på senare år - i takt med att narkotikafrågan mognat - som relationerna mellan folkrörelserna och staten har blivit riktigt sunda.
Regeringens narkotikasamordnare Björn Fries och hans stab samverkar givetvis med olika organisationer. Men inriktningen mot mer vetenskapligt underbyggda och sakliga grunder för medelstilldelning och förslag är tydlig. Fries och hans kollegor är idag angelägna om att de för en politik som är så lite politiserad som möjligt. Narkotikafrågan har allt att vinna på denna bodelning mellan regeringsmakt och politisk opinionsbildning.
Låt oss hoppas att det inte skall behöva 30-40 år innan feministpolitiken står på samma sunda plattformar som dagens narkotikapolitik. Vill regeringen skynda på processen bör den snarast avveckla Roks och eventuellt andra organisationers närvaro i pengautdelande arbetsgrupper.