Fastighetsägare kan göra en viktig miljöinsats
Norrköpings kommun har hittills beviljats cirka 2,4 miljoner kronor i statligt stöd för energieffektivisering och övergång till förnybara bränslen i offentliga lokaler. Norrköping ligger därmed på plats 184 bland Sveriges 290 kommuner, när man räknar stödnivå per invånare. Vill de berörda fastighetsägarna i kommunen vara med och dela på de återstående 375 stödmiljoner som kan fördelas i år?
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Förra året införde regeringen ett investeringsstöd för energieffektivisering och en övergång till förnybara energikällor i offentliga lokaler. Norrköpings kommun hade vid utgången av april i år beviljats 2,4 miljoner kronor av detta stöd. Nu öppnar sig nya möjligheter. Fastighetsägarna i kommunen kan få vara med och dela på ytterligare 375 miljoner kronor i år och 500 miljoner kronor om året under 2007 och 2008.
Arbetet med att effektivisera och ställa om energianvändningen i våra offentliga lokaler behöver inte vara komplicerat. Det kan exempelvis handla om en övergång från olja till förnybara energikällor eller att installera effektivare ventilations- och belysningssystem.
Det statliga stödet söks formellt av byggnadens ägare. Men alla kommunens medborgare kan tipsa fastighetsägare eller kommunkontoret om åtgärder för att effektivisera energianvändningen inom offentlig förvaltning, utbildning, idrott, hälso-, sjuk- och kriminalvård eller allmänna kommunikationer.
Självklart finns det många energieffektiviserande åtgärder som inte kräver tunga investeringar och som därför kan genomföras utan bidrag. Exempelvis visar Naturvårdsverkets beräkningar att den offentliga sektorn i Sverige skulle kunna spara 128 miljoner kronor per år, bara genom att byta ut hälften av alla glödlampor i offentliga lokaler mot lågenergilampor. På köpet skulle koldioxidutsläppen minska med 30.000 ton per år!
Sveriges elproduktion är nästan helt fri från koldioxidutsläpp, eftersom den till över 90 procent baseras på vattenkraft och kärnkraft. Trots detta innebär i princip varje sparad kilowattimme i Sverige ett minskat behov av el från klimatpåverkande kolkraftverk i våra grannländer. En reducerad elanvändning innebär nämligen både att svensk el kan exporteras till länder med kolkraft och att det svenska behovet av elimport från dessa länder minskar.
De kommunala fastighetsägarna kan göra en viktig insats genom att öka takten i energieffektiviseringen och övergången till förnybara energikällor. Lyckas vi med detta sparar vi pengar och minskar vår klimatpåverkan. Det är bra såväl för Norrköping och Sverige som för resten av världen.
-
<span class="mr"><span class=color style='color:#BF0220;'>Debatt</span></span>
Annette Brodin Rampe,
affärsområdeschef E.ON Sverige
Annette Brodin Rampe,
affärsområdeschef E.ON Sverige