Färm i världen: Stryp inte EU-debatten

Vi är många som har grubblat över den nya regeringens EU-politik. Å ena sidan säger sig denna regering vara mycket mera aktiv i Europafrågor än den förra. Vi ska tillhöra EUs kärna och vara aktivt pådrivande, säger EU-ministern Cecilia Malmström.

Norrköping2007-02-26 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Å andra sidan lägger regeringen ner kommittén för EU-debatt som har satsat stora resurser på EU-information och debatt i skolor, folkrörelser, genom egna hemsidor osv. Och man rustar ner stödet till fackens (LO-TCO-SACO) Brysselkontor, till den breda debattsajten Europaportalen mm. Man kan naturligtvis diskutera om det behövs en särskild myndighet för att sköta EU-debatt, men när man lägger ner utan att ersätta med något annat känns det mera som om debatten stryps - som om EU-frågor är något för eliten, inte för fattiga, stödberoende skolor och folkrörelser.

Färm i världen
Detta är extra trist eftersom kommitténs verksamhet har stöttat både Europavänlig och EU-kritisk debatt. Den folkliga debatten behövs mer än någonsin när EU nu närmar sig det avgörande "superåret 2009".
Redan nu har intresset för Europafrågor - om än inte för EU som institution - ökat i och med debatterna om tjänstedirektiv, kemikaliepolitik, arbetstider, hamnregler mm. Då vore det närmast tjänstefel att inte inför 2009 ta chansen att flytta fram positionerna, både i sakpolitiken och för att öka intresset för EU.
2009 händer nämligen allt: Då går den nuvarande EU-kommissionens mandat ut. Många hoppas då få en chans att hitta en starkare ledarkraft än den nuvarande högerportugisen Barroso. Och vilken svensk ska efterträda Margot Wallström? Har Carl Bildt fått nog av svenska mediers tuffa granskning då?
2009 är det val till Europaparlamentet. Tidigare har det varit svåra övningar för socialdemokratin, inte minst därför att många väljare har tagit chansen att "straffa" sittande regering med ett litet tjuvnyp - genom att stanna hemma eller t ex rösta på Junilistan. 2009 sker valet för första gången i svensk historia med borgerlig regering (om den inte har rasat ihop innan dess). En klar chans för ett socialdemokratiskt genombrott i EU-val. Och vem vet - kanske har frågan om det nya EU-fördraget (en EU-konstitution?) då mognat så att den också blir tung i 2009 års EU-val?
2009 ska också halvtidsöversynen av EUs långtidsbudget börja. Då kommer det stora slaget att stå mellan dem som försvarar att över 40 procent av budgeten går till jordbrukspolitik, och dem som vill satsa resurserna på modernare fält: forskning och innovationer, energi- och infrastruktursatsningar, en offensiv flyktingpolitik, och för att flytta fram positionerna i kampen mot miljöförstöring och gränsöverskridande brottslighet.
För dem som vill vara med och påverka 2009 finns ingen tid att förlora. Och varför inte börja ställa rejäla krav på regeringen och Cecilia Malmström, för att få fram en bred och långsiktig satsning på att stärka debatten, folkrörelseaktiviteten och kunskapen om Europa i Sverige.
Läs mer om