Färm i världen: Global- eller nationalvänster

I Norge och Danmark förs en mer intressant och intensiv debatt om vänsterns framtid än i Sverige. Jag deltog i en konferens i Oslo i helgen. Ämnet var arbetarrörelsens och vänsterns strategier för att möta de stora framtidsutmaningarna - globalisering och jobb, migration, fattigdom, klimathot osv.

Norrköping2006-11-13 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Enkelt uttryck - är det globalvänstern eller nationalvänstern som har lösningarna på framtidens problem?

Den s k nationalvänstern - i Norge brett företrädd i SV, Sosialistisk venstreparti, och i ultravänstern - är inte bara emot EU, utan också emot internationella organ som Världsbanken, världshandelsorganisationen WTO osv. Här är framtidsstrategin främst nationell och handlar om att motarbeta globaliseringen, bygga murar runt den egna välfärden och avskärma sig.

Strategin påminner påtagligt om det svenska vänsterpartiets, åtminstone den traditionalistiska och ofta kommunistiska falang som idag dominerar partiet, och har lyckats halvera dess väljarstöd på några år.

I norska SV finns nu de som försöker introducera "globalvänsterns" syn på världen: en öppen syn på EU, en starkt kritisk syn på WTOs och Världsbankens politik, men en positiv inställning till att verka inom dessa organ för en rättvisare global handel.

Särskilt spännande var det att lyssna till Steen Gade, ledande folketingsledamot i vänsterpartiets danska motsvarighet, SF - socialistisk folkeparti. Gade var med och vände SF från EU-motstånd till att utveckla en offensiv vänsterpolitik inom EU. DE låg bl a bakom skapandet av de undantag från Euron, det militära samarbetet osv som Danmark lyckades förhandla sig till i utbyte mot ett ja i folkomröstningen om Maastrichtfördraget.

- Det är bättre att vara kritisk innanför EU än utanför om man vill påverka, sa Gade. Vi ändrade oss av många skäl. Vi inspirerades av europeiska vänsterpolitiker som Spinelli. Vi såg att det folkvalda EU-parlamentet fick mer makt. När muren föll kunde EU bli något nytt, inte bara en klubb för det rika Västeuropa. Och ju mer miljöpolitiken trängde sig på, desto klarare blev det att detta klarar vi inte nationellt - här krävs kraftfullt förpliktande gränslösa lagar.

- EU är en politisk kamparena som ger oss möjlighet att vidga demokratin och påverka globaliseringen, sa han. Målet är en globalisering med mänskligt ansikte.

Per Wirtén från svenska vänstertidskriften ARENA ifrågasatte den svenska traditionella vänsterns strategi.

- I början t o m förnekade man globaliseringens existens. Nu erkänner man den, men ser den bara som negativ. Och man torgför en demokratisyn som förnekar möjligheten att fatta demokratiska beslut annat än i nationalstaten. Tanken är att bara människor som delar språk, härstamning och kultur kan ta demokratiska beslut tillsammans.

- Men idag finns ju snart inte ett land som inte har 20-25 % människor med annan bakgrund än majoritetens.

- Nej, ska vi ha en chans måste vi utveckla både debatt, partier och folkrörelser och ta beslut över nationsgränserna, menade han. Vi måste bejaka EU, men opponera mot mycket av dess politik
Läs mer om