Färm i världen: EU utmanar
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Wallström pekar bl a på den heta debatten om tjänstedirektivet som ska avgöras i höst. Den nuvarande Europaministern Cecilia Malmström slogs i EU-parlamentet för en betydligt liberalare linje, som skulle kunna hota kollektivavtal och välfärd. Kommer hon att arbeta för det även på sin nya post, eller kommer Reinfeldt-regeringen att acceptera den kompromiss som ska trygga löntagarnas och konsumenternas rättigheter?
Färm i världen
Wallström tar upp REACH, EU:s nya kemikalielagstiftning, som skulle kunna bli ett historiskt genombrott i kampen för bättre kemikaliekontroll och minskad påverkan av gifter på människor och miljö. Men borgerligheten i Europa har i stor utsträckning slagits för kemikalieindustrins villkor snarare än medborgarnas. Var kommer Andreas Carlgren att ställa sig när ett svenskt engagemang kommer att vara avgörande för att undvika att förslaget urholkas?
Och vågar vi arbeta för nya EU-befogenheter inom invandrings- och flyktingpolitiken? Varje vecka kommer överfulla båtar till Spanien, Italien och Malta med ofta döende flyktingar. Det finns ännu ingen gemensam invandringspolitik i EU, men det skulle behövas. Alla medlemsländer har olika regler och många medlemsstater brottas med allt grövre främlingsfientlighet. Vilken linje kommer Sverige att gå? Är vi beredda att samverka i EU för en öppnare politik, för aktiv kamp mot fördomarna och en offensiv integrationspolitik? Eller kommer vi under trycket av Sverigedemokraternas framgångar att glida iväg mot en "dansk" position?
Snart börjar diskussionen om reformering av EUs långtidsbudget. Kommer Sverige då bara att slåss för att hålla nere avgiften eller för att satsa aktivt på att stärka Europa inom t ex forskning och innovationer? "Möjligheterna att gå mot ett starkare Europa inom forskning och innovationer, att stoppa forskarflykten och jämna ut förutsättningarna för innovativt företagande mellan Europa och USA avgörs i hög grad av budgeten", skriver Wallström.
I alla de här framtidsfrågorna behövs Sveriges röst. Men kommer den att bli aktiv och pådrivande, eller passiv och räddhågad?
Wallström hade också kunnat peka på EUs roll i världen. Här står rader av stora frågor på dagordningen. Hon nämner själv EUs fortsatta utvidgning. Hon hade också kunnat peka på möjligheten att driva på för fred i Mellanöstern och bli ett aktivt alternativ till den amerikanska nyimperialismen. Eller på den enorma utmaningen på Balkan, som ännu återstår - att avgöra Kosovos framtid, att hjälpa till att stabilisera läget och ge stöd till dem som vill motverka den fortfarande militanta nationalismen i Bosnien och Serbien.