EU:s stygga pojkar
Sverige är en av Europas stygga pojkar. Så formulerade sig statsvetarprofessorn från Oxford Vernon Bogdanor i Dagens Nyheter igår. Bogdanors analys är i sammanfattning att Sveriges njugga attityd till ökad överstatlighet och långt driven integration av EU: s medlemsstaters politik och lagstiftning kan komma att bli mycket framgångsrik under de kommande åren.
Europas stygga pojkar: Göran Persson och Tony Blair. Men det är de som får kyssa de vackraste flickorna, sägs det. FOTO: SCANPIX
Foto:
Den stora "stygga pojken" i sammanhanget utgörs av Storbritannien.
Fransmännen använde under 1960 - talet sitt veto för att hålla Britterna utanför EU. Franska presidenter från de Gaulle och fram till dagens Chirac har i varierande omfattning förenats av misstankar och misstro mot Storbritannien. De har ansetts vara alltför ljumma européer för att kunna axla en ledande roll inom EU. Brittiska premiärministrar från 1970- talets Heath och till dagens Blair har också alltsedan medlemskapet 1973 motsatt sig alltför långt gången integration i Europa. Britterna har vid fler tillfällen visat att de anser förbindelserna med USA vara minst lika viktiga som relationerna med Paris.
Sverige och dess styrande socialdemokrati stod utanför andra världskriget och i flera viktiga frågor står svenskarna för ungefär samma slags öppenhet och globalism som Storbritannien.
Det är ingen tvekan om att statsminister Göran Perssons hjärta - precis som Tony Blairs - klappar för ett mer uttalat mellanstatligt samarbete i Europa.
De båda länderna och dess ledande socialdemokrater förenas av sin motvilja mot att lägga sina öden i händerna på ett slags "Europas förenade stater" som styrs från Bryssel och Paris. Flera av de nya medlemsländerna - med sina erfarenheter av fjärrstyre från Sovjet - hyser liknande dubier mot ett centralstyrt Europa. Därmed flyttas maktfokus i EU. I förslaget till nytt fördrag för EU-samarbetet betonas också följdriktigt att det är de folkvalda i medlemsländernas parlament som skall ha makten att avgöra huruvida en fråga skall lösas över - eller mellanstatligt.
I förlängningen av denna mellanstatliga utveckling finns också möjligheter för de svenska socialdemokraterna att lösa sina interna motsättningar i EU-frågan. I helgen beslutade t ex de skånska socialdemokraterna med stor majoritet att avvisa kravet på folkomröstning om det nya fördraget för Europa. Skåningarnas beslut är extra viktigt eftersom det i de stora arbetarkommunerna i Malmö och Lund finns starka grupper av klart EU-negativa medlemmar.
Genom att driva kravet om folkomröstning hoppas dessa medlemmar att bibehålla motsättningarna om EU-medlemskapet som sådant inom socialdemokraterna.
Genom Skånedistriktets klara nej till folkomröstning öppnar sig nu istället möjligheter för en mer pragmatisk inställning till EU. Socialdemokratin har nu chansen att ersätta ändlöst och meningslöst käbbel mellan Ja och Nej till EU med ett gemensamt uttalat förord för mellanstatlig integration i samarbetet.
Denna sansade position ligger mer i linje såväl med den allmänna opinionen som med tänkbara regeringspartners inom miljöpartiet. Återigen ser det alltså ut som om ordspråket besannas; det är de stygga pojkarna som får kyssa de vackraste flickorna.