Europa slår USA
Göran Färm
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Färm i världen
Men i den mer seriösa internationella debatten blir det allt fler som varnar för att USA-modellen på sikt knappast är hållbar. Jag har nu på kort tid lyssnat till en amerikansk sjukvårdsforskare, David Himmelstein, och läst en amerikansk författare, Jeremy Rifkin, som båda starkt tvivlar på den amerikanska modellen.
Amerikanerna har visserligen fortfarande en klart högre materiell levnadsstandard än vi i Europa, och lägre arbetslöshet, men de har också våldsamma underskott både i statsbudget och utrikesaffärer. De gör av med drygt 50 procent mer energi än européerna, vilket inte minst är ett stort miljöproblem. De har en betydligt dyrare sjukvård än vi (över 5 000 dollar pr capita mot cirka hälften i Sverige), men för den stora majoriteten, dvs de som inte kan betala för sig, är den ändå klart sämre.
USA lider också av sitt väldiga oljeberoende. Den amerikanska industrin har inte på allvar tagit till sig perspektivet att vi närmar oss den s k "peak oil", dvs det läge där en ökad produktion av olja inte längre kan möta den väldiga efterfrågan - och där priset på olja, bensin och diesel bara kommer att fortsätta stiga. Ett sådant läge kan bli en chock för oss alla, men värst för USA.
Världen möter idag nya utmaningar, som inte bara handlar om tillväxt. Och då blickar allt fler mot en europeisk modell, inte minst den nordiska varianten. Det gör idag japanerna, som ser att de behöver lära av t ex hur vi i Skandinavien har lyckats upprätthålla en hög tillväxt och samtidigt ta ett starkt gemensamt ansvar för den åldrande befolkningen. Och från Sydeuropa tittar man på Nordeuropa.
Den berömde brittiske forskaren och författaren Anthony Giddens har skrivit så här:
"Europas välfärdssystem ses ofta som juvelen i kronan - kanske det kännetecken som mest av allt ger de europeiska samhällena deras kvalitet". Idag skulle man kunna lägga till vår förmåga att bättre än de flesta hantera de miljö- och resursmässiga utmaningar vi alla står inför.
Amerikanen Rifkin skriver: "En ny generation européer är i full färd med att förverkliga en ny radikal dröm - en dröm som kan visa sig bättre lämpad än den amerikanska drömmen för att hantera utmaningarna i den sammanlänkade och globaliserade värld som möter oss under det 21:a århundradet".
Han pekar på att Europa slår USA vad gäller handel, medellivslängd, spädbarnsdödlighet, läkartäthet, skolkunskaper, välfärd, brottslighet - och att vi nyttjar en del av vår tillväxt inte bara till materiell konsumtion, utan till mer fritid, kultur osv.
Så om livet är något mer än att bara producera och konsumera har Europa - särskilt Skandianivien - redan slagit USA med hästlängder, vilket kanske är värt att notera lite mer än vi gör i den dagliga debatten.