EU, miljön och valfrågorna
Göran Färm
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den ena har att göra med striden i Vaxholm, där ett lettiskt byggföretag fick i uppdrag att bygga en skola, och tog med sig byggnadsarbetare från Lettland. Frågan blev ? vilka avtal ska följas?
För arbetarrörelsen är det självklart att när man arbetar i ett annat land ska det landets lagar och avtal följas.
Nu pågår en het debatt om hur det ska se ut i framtiden. EU:s tjänstedirektiv syftar till att skapa en europeisk marknad för tjänster. Behovet är stort: Europas ekonomi växer alltför sakta, och arbetslösheten är alltför hög. När tjänster står för ca två tredjedelar av ekonomin och jobben är en mera dynamisk utveckling av denna sektor en nödvändighet om vi ska få ner arbetslösheten.
Här finns då de som menar att det borde bli möjligt att konkurrera med det egna landets regler - bl a lägre löner - när man verkar i ett annat land. Det gäller för varor, och kallas för ursprungslandsprincipen, men det gäller inte för arbetskraft.
Problemet är att dessa två principer är svåra att förena. För (s) i Sverige och Europa, liksom för fackföreningsrörelsen har det då varit glasklart att man godtar inga regler som vänder upp och ner på villkoren på arbetsmarknaden.
I Europaparlamentet försöker man nu hitta en lösning för att skydda våra kollektivavtal. Frågan blir då: Var står den orgerliga alliansen?
Näringsminister Thomas Östros (s) och utskottsordföranden i Europaparlamentet, Jan Andersson (s), reagerade stenhårt på att den irländske EU-kommissionären cCreevy antydde att kommissionen borde engagera sig emot fackets krav. Från borgerligt håll hördes ingenting.
Istället har den borgerliga kritiken mot Byggnads varit stenhård.
Detta skulle kunna bli en viktig valfråga, även gentemot (v), som vill skrota hela tjänstedirektivet, och därmed spela bort en av de viktigaste insatserna för att få fart på tillväxt och jobb i Europa, inte minst för svenska företag.
En annan Europafråga med sprängkraft är kemikaliepolitiken. Här slåss nu bl a Åsa Westlund (s) för de förslag som Margot Wallström lade fram, och som syftar till ett gemensamt regelverk för att få grepp på alla farliga kemikalier som sprids. Gifterna finns idag i blodet på varje barn, och skapar sjukdomar och skador för både anställda och konsumenter. Många risker vet vi ännu väldigt lite om.
Borgerliga politiker verkar mer mottagliga för industrins lobbyverksamhet. Lena Ek (c) från Valdemarsvik har varit en av de ansvariga för frågan i EU-parlamentet, men anklagas nu av många för att ha kompromissat för långt. Den svenska kemikalieinspektionens ledning menar t o m att man har kompromissat så långt att det skulle bli försämringar för Sverige.
Dessa två frågor innehåller tydliga höger-vänsterperspektiv, där frågan om EU inte längre handlar om att vara för eller emot själva EU - utan om vilken politik som ska bedrivas. För utan EU-regler blir det väldigt svårt att skydda såväl kollektivavtalen som miljön. Kanske kommer dessa frågor att för första gången utvecklas till EU-frågor som blir viktiga i ett svenskt val.