EU kan bli valfråga
Igår ökade chanserna för att förslaget till ny författning för EU kan bli en del av valrörelsen 2006. Vid en utfrågning i samband med riksdagens EU-nämnd öppnade nämligen statsminister Göran Persson för att riksdagens behandling av författningen kan komma att skjutas ett år framåt i tiden.
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Osäkerheten är därmed stor om vad som nu skall hända med författningen. Göran Persson har givetvis inget att vinna på att - under hugg och slag från vänstern, miljöpartiet och sin egen fraktion runt Sören Wibe - driva igenom ett beslut om en författning som kanske aldrig kommer att bli verklighet.
Genom att öppna för en uppskjutning av godkännandet slår Göran Persson flera flugor i en smäll. Hans öppna attityd garanterar att Sverige inte kommer att hamna i någon isolerad position under det förväntat stormiga toppmöte som inleds i morgon.
<B>Persson och Sverige kan utan några större besvär därmed ansluta till den eventuella majoritet som bildas under mötet.</B>
Det mesta talar för att vare sig Frankrike eller Holland har kommit så pass långt i eftervården av folkomröstningarna att de redan på torsdag-fredag kan visa på hur de skall hantera den fortsatta processen.
Genom sitt framträdande vid gårdagens EU-nämnd i riksdagen kan statsministern utan politiska besvär stödja en paus i författningsprocessen. Utöver att ha säkrat att Sverige kommer att tillhöra majoriteten vid EU-mötet har Persson, som sagt, även avväpnat att nafsas i hälarna av sina interna terriers i form av Ohly, Wetterstrand och Wibes fraktion.
<B>Den största vinsten med att skjuta upp behandlingen är dock att det ger partierna chansen att profilera sig i författningsfrågan i en ordinär valrörelse.</B>
Betydelsen av de två folkomröstningarna som genomförts i EU-frågan under det senaste dryga decenniet skall inte förringas. Men EU-frågor är inte några isolerade öar i politiken.
Att integrera EU-författningen med en vanlig valrörelses mer jordnära konflikter om arbetslöshet, socialförsäkringar, sjukvård, bensinpriser och olika regeringsalternativ är därför ett viktigt steg i utvecklingen mot ett mer vardagligt förhållande till EU.