För att patienter ska få rätt diagnos och behandling krävs oftast en laboratoriemedicinsk analys, vilket är de biomedicinska analytikernas specifika kunskapsområde. De har därför en mycket viktigt roll i vårdkedjanI utbildningen studeras människokroppens uppbyggnad och funktion, från hela kroppen ned till minsta molekyl. Den kunskapen kopplas mot en fördjupning i analysmetoder för att identifiera sjukdomar, läkemedel och andra avvikelser. Provmaterial kan vara till exempel blod, urin eller organvävnad och analysmetoderna är bland annat biokemiska, immunologiska och molekylärgenetiska.
Yrket kan liknas vid ett detektivarbete där kunskaper i biologi, medicin, kemi och teknik/data används för att hitta till exempel virus, tumörer eller tecken på hjärtinfarkt. Den biomedicinske analytikern ansvarar för att analyserna är rätt utförda och att resultaten är korrekta. De flesta biomedicinska analytiker arbetar inom hälso- och sjukvården eftersom utbildningen svarar mot vårdens behov, med en tydlig koppling till patientperspektivet.
Biomedicinsk analytiker är en skyddad yrkestitel som kräver legitimation. Legitimationen är det viktigaste beviset på rätt kunskap, rätt kompetens och lämplighet att arbeta i vården och har som främsta syfte att värna om patientsäkerheten. Den är också ett uttryck för att yrkesutövaren står under samhällets tillsyn och att personen godkänts för yrkesverksamhet inom avsett område. Alltså beviset för att personen uppfyller kraven för yrket. Legitimationen innebär också att samhället kan reagera genom att återkalla den om yrkesutövaren missköter sig allvarligt.
Tyvärr följer inte lönen ansvaret som den biomedicinska analytikern tar. Det har lett till att det i dag är brist på biomedicinska analytiker i vården. Stora kommande pensionsavgångar gör att bristen kommer att förvärras ytterligare. Nu måste vårdgivarna, fram för allt landstinget, ta sitt ansvar för den framtida rekryteringen. Denna, för vården avgörande, kunskap måste säkras!
Istället för att värdera kunskapen med rimliga löner så sänker man kraven i Landstinget i Östergötland och anställer personal utan legitimation. Vad får detta för konsekvenser för patientsäkerheten? Den biomedicinska analytikerns kunskap efterfrågas också av läkemedels- och kemiföretag, vilket gör att landstinget står sig slätt i konkurrensen. Vakna nu innan det är för sent!
Medborgarna i Östergötland behöver yrkesutövare som har rätt kompetens och som står under samhällets tillsyn. Det är fel att sänka kraven istället för att värdera kunskapen, speciellt när vi arbetar för en säkrare vård!
I dag den 15 april firas den internationella biomedicinska analytikerdagen. Det vill vi fortsätta att göra även i framtiden!