Ett nytt läge
Döden är en biologisk process som ingen kan undvika. Vissa av oss tvingas också att uppleva ett slags "social död" med stor ensamhet och isolation.
Arafat är död - leve . . . ? Kanske är det just nu historien vänder blad, skriver Folkbladets politiske redaktör, Widar Andersson. FOTO: PRESSENS BILD
Foto:
Arafats död skulle nämligen - likt de forna diktatorerna i Kreml - anpassas till avgörandet av maktkamper och intriger inom det palestinska ledarskapet. Yassir Arafat har också sedan återkomsten till Palestina utvecklats till ett slags smådiktator. Han har inte satsat särskilt mycket på att grundlägga ett demokratiskt system som hade kunnat vaska fram tänkbara efterträdare och stabila strukturer. Yttre förhållanden som Israels aggression och palestinska terroristgrupper har naturligtvis gjort Arafats arbete mycket svårt. Hans eget sätt att sköta den palestinska myndigheten har dock alltmer blivit en del av problemet istället för möjligheter till lösningar.
<B>Arafats liv skapade definitivt en ny situation för det palestinska folket i regionen och i världen. Hans insatser har givit det palestinska folket en identitet och en närvaro i den globala politiken.</B>
Han har också genom sin märkliga och sammansatta karriär starkt bidragit till att man nu på allvar - i Washington, London, Bryssel och Moskva - talar om en palestinsk självständig stat som existerar sida vid sida med Israel. Han var 19 år ung då staten Israel utropades av Storbritannien 1948.
Den unge Arafat engagerade sig omedelbart i kriget mellan araber och judar. Kriget innebar att hundratusentals palestinier flydde till platser som senare blev permanenta flyktingläger där de således bor sedan mer än 50 år tillbaka Han startade senare Fatahrörelsen och drog igång en organiserad och väpnad kamp mot Israel. Verksamheten slår över i terrorism med blodiga flygplanskapningar och morden på israeliska OS-deltagare i München som höjdpunkter. 1969 blev Arafat ordförande för PLO.
Tjugo år senare avsvär han sig alla former av terrorism. Under sitt sista decennium verkade han som president för den palestinska myndigheten.
<B>Sina sista år på presidentposten framlevde han i husarrest och samtidigt plågades han alltmer av handlingsförlamning och sjukdomar.</B>
Arafats död skapar - precis som hans liv - ett nytt läge i regionen. De politiska spelarna runt pokerbordet i Mellanöstern ser fram mot en ny giv. Varje ny giv innebär nya möjligheter och nya risker. Och vem vet? Kanske kommer storvinsten nu? Kanske är det just nu som historien vänder blad?