Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett ljusblått piller för staten

Vägen till framgångarna var systematisk statskontrollerad dopning. Ett ljusblått piller med anabola steroider blandas med vitaminer och mineraler i det dagliga kosttillskottet.

Foto: DIETHER ENDLICHER

Norrköping2018-02-15 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

OS och politik hör ihop får tv-tittare klara bildbevis på genom de olympiska berättelserna under OS-sändningarna i TV5. Den politiska propagandan i idrottslig förklädnad diskuteras i Jonas Karlssons reportage om statskontrollerade elitidrottare i DDR.

En hel värld imponerades av det östtyska idrottsundret innan avslöjandet om orsaken till de idrottsliga framgångarna. Den mångfaldige världsmästaren och OS-vinnaren i backhoppning Hans Georg Aschenbach berättade att talangfulla ungdomar görs till propagandaministrar för den östtyska regimen genom sina idrottsliga prestationer. Vägen till framgångarna var systematisk statskontrollerad dopning. Ett ljusblått piller med anabola steroider blandas med vitaminer och mineraler i det dagliga kosttillskottet.

När den östtyska säkerhetstjänsten Stasis arkiv öppnades efter murens fall visade det sig att det statligt subventionerade medaljregnet grundlagts i staden Jena på ett läkemedelsföretag. Mellan åren 1968 och 1988 har DDR, med runt 15 miljoner invånare, tagit 153 guld, 129 silver och 177 brons bara i sommar-OS. Samma tidsperiod har Sverige 15 guld, 26 silver och 26 brons. Först när biverkningarna börjar göra sig gällande växer sanningen fram.

Genom den idag tyske läkaren Aschenbach får vi en inblick i hur diktaturstaten DDR styr elitidrottarnas kost och i hemlighet spionerar på dem. Aschenbach får nog av DDR-systemet och flyr till Västtyskland i augusti 1988, året innan Berlinmurens fall. Journalisten Anders Karlssons intervju med Aschenbach ger associationer även till dagens Ryssland som styrs av en före detta toppchef inom den östtyska säkerhetstjänsten. Finns nog anledning att fråga sig om den avslöjade dopningen inom rysk idrott också är statskontrollerad?

Läs mer om