Ett klokt beslut
I torsdags kväll samlades den ?Förtroendekommission" som skall försöka ena de stridande falangerna inom det socialdemokratiska ungdomsförbundet, till sitt första möte. Kommissionens första sammanträde gav ett omedelbart resultat. Den nuvarande ordföranden Ardalan Shekarabi meddelade nämligen igår att han tänker avgå vid SSU:s kongress som hålls i Linköping i augusti.
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
De har dessutom erfarenheter av att hantera strider och motsättningar inom SSU. Bernhardsson, som numera är riksdagsman för socialdemokraterna, blev vald till förbundssekreterare med mycket knapp marginal vid kongressen 1991. Hans motkandidat vid det tillfället var f ö Göran Färm som är välbekant för Folkbladets läsare. Färm var Nygrens kandidat och Bernhardsson representerade således en annan sida än den där Nygren - som idag är direktör inom SAAB - ansågs höra hemma.
Nygren och Bernhardsson lyckades tämligen väl med sitt uppdrag då på 1980-talet. Under vedermödor fick de ihop de stridande sidorna så pass väl att förbundet kunde enas att välja Anna Lindh till ordförande 1984. Under Anna Lindh inleddes en period av samling och utveckling inom SSU. Under ytan fanns givetvis spänningar och motsättningar kvar. Genom Anna Lindhs utåtriktade och drivande engagemang - inte minst i miljöfrågor - tystnade dock de värsta falangstriderna bland ungdomarna. Åtminstone för en tid.
Nygren och Bernhardsson är därför väl skickade att leda förtroendekommissionen i SSU. De har egna erfarenheter av såväl strid som försoning. Det snabba beskedet om att Shekarabi avgår efter endast två år som ordförande, visar att kommissionen och dess ledare bedömer läget som mycket allvarligt.
<B>Shekarabi är en intressant och lovande ung socialdemokrat. Att han lämnar sitt uppdrag redan vid sommarens kongress är emellertid klokt och nödvändigt.</B>
Dels är det bra att han redan i unga år får klart för sig att ekonomiskt trixande har allvarliga konsekvenser.
Dels understryker hans avgång allvaret i den soppa som SSU-falangerna kokat åt sig själva.
Förtroendekommissionens uppdrag är helt inriktat på det politiska bråket i ungdomsförbundet. Det borde dock inte hindra Nygren och Bernhardsson från att också ta upp diskussionen om det medlems- och bidragsmygel som uppdagats. Folkbladet anser att moderpartierna i framtiden borde ta ett heltäckande ansvar för sina ungdomsorganisationer. Uppblåsta medlemssiffror och avpersonifierade inbetalningar av medlemsavgifter har starka samband med de politiska falangernas försök att stärka sina egna positioner vid kongresser och beslutsmöten.
<B>Inskolningen av nya partipolitiker är ett särintresse som bör förvaltas och finansieras av partierna själva.</B>