Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett IFK-drivet gymnasium gynnar både klubb och stad

Norrköping2005-06-09 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
IFK Norrköping skall ta över det lokala fotbollsgymnasiet från kommunen. Det är ett klokt beslut som har goda chanser att gynna både fotbollens och kommunens utveckling. IFK kan utifrån sin storlek och omsättning jämföras med ett medelstort företag. Inom sport- och eventbranschen är IFK ett av de mest betydande företagen i regionen.
Inom fotbollen finns dessutom en lång pedagogisk tradition av såväl grupp- som individinriktad undervisning och handledning. Med rätt upplägg kan fotbollsgymnasiet därför bli en succé.
Förutsättningen är dock att IFK inte bara rullar på i de uppkörda spåren för gymnasieskolan. Många ogenomtänkta profilskolor gör misstaget att bara klistra på sin profil ovanpå den traditionella undervisningen. Vill man nå framgång skall man istället utgå från profilen och låta den styra resten av undervisningen. Ett fotbollsgymnasium vänder sig uteslutande till ungdomar som redan spelar och tränar fotboll flera gånger i veckan. Dessa träningar och matcher måste på lämpligt sätt integreras i gymnasiet.
Utan en sådan integration kan totalvolymen av fotboll bli för stor och för splittrad för ungdomarna.

<B>Med fel upplägg kan faktiskt profilskolor ibland därmed göra mer skada än nytta.</B>

Fotbollsgymnasiets rytm måste därför anpassas till fotbollen. Ett bra alternativ är att eleverna på gymnasiet samtidigt bildar stommen i ungdomslag inom IFK.
Träning, matcher och cuper kan då enkelt samordnas med gymnasiets verksamhet.
Ett annat möjligt alternativ för det lokala gymnasiet är att ungdomarnas klubbar - i de fall de är knutna till andra klubbar än IFK - arbetar väldigt nära fotbollsgymnasiet. Träningsupplägg och matchning mellan klubbarnas tränare och gymnasiets handledare måste samordnas och ingå i en sund och begriplig helhet för eleverna.
Den teoretiska undervisningen - utanför själva fotbollen - kräver långtifrån full koncentration under gymnasiets tre år. Vilken gymnasieelev man än talar med kan tvärtom vittna om långa och återkommande perioder av dödtid under utbildningen.

Det finns därför stort utrymme att lägga upp kurserna på ett sådant sätt att prov- och betygshets inte kolliderar med den mest intensiva fotbollssäsongen.
Tar IFK chansen att bygga ett verkligt fotbollsgymnasium i Norrköping kan de skapa något riktigt unikt och bra. Både fotbollen och staden skulle må bra av en sådan injektion.
Läs mer om