Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett år efter Gudrun

Det är ett år sedan stormen Gudrun härjade i Östergötland och Småland, bl a här utanför Åtvidaberg. Widar Andersson tycker att den svenska regeringen agerat föredömligt i sin hantering av problemen. Foto: Stefan Jerrevång/Scanpix

Det är ett år sedan stormen Gudrun härjade i Östergötland och Småland, bl a här utanför Åtvidaberg. Widar Andersson tycker att den svenska regeringen agerat föredömligt i sin hantering av problemen. Foto: Stefan Jerrevång/Scanpix

Foto:

Norrköping2006-01-10 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
För ett år sedan vaknade många östgötska och småländska skogsägare upp till den första dagen efter stormen Gudrun. Skogsfastigheter som i många fall brukats i generationer av samma familjer, var helt eller delvis förstörda. Människor som arbetar med skogen har ofta en särskild relation till sitt arbete. De är med om att som tonåringar sätta plant till en skog som de är med och skördar som 70-åringar. Träden och virket är familjens bank, försäkring, levebröd och skötebarn.

Radions P1-redaktion har i ett antal fängslande dokumentärprogram givit en mer nordlig stadsbo som mig själv, chansen att ta till mig vad stormen ställde till för de drabbade människorna. Under det år som gått har många som bor och verkar i stormen Gudruns trakter arbetat dubbla skift. Första åtta timmars lönearbete på fabrik, sjukhus, äldreomsorg, sågverk eller kontor. Sedan minst lika många timmars röjningsarbete i den egna skogsfastigheten.

Ledare
Uppstädningen efter Gudrun har gått mycket bra. Det mesta timret är ute ur skogarna mer än ett år före den tidtabell som förmodades omedelbart efter stormen. Skogsägarna och deras familjer, skogsarbetare och lastbilschaufförer från stora delar av Sverige och övriga Europa har gjort ett strongt arbete. Regeringen har agerat föredömligt i sin hantering av de problem som Gudrun skapat. Plantsättningen av ny skog planeras.
Psykologiskt och ekonomiskt återstår ännu mycket osäkerhet och framtidstvekan hos de stormdrabbade skogarnas ägare. Slutavräkningen från skogsföretagen är ännu inte klar. Den ekonomiskt avgörande frågan för många skogsbönder är om det blir något överskott på den av stormen framtvingade försäljningen när alla extraordinära kostnader för att få ut timret ur skogen räknats bort?
På det psykologiska planet sliter många bönder och familjer med frågan om de orkar med att börja om? Och finns det i så fall någon kommande generation som är beredd att om sextio år, skörda de plant som börjar sättas ut i sommar?