Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Enskilda drabbas av statlig byråkrati

Finspångs Beställarförbund är namnet på Socsamverksamheten i Finspång. Förbundet har funnits sedan 1 juli, 1997 och har hela tiden haft som mål och uppgift att försöka åstadkomma en utvecklad samverkan mellan myndigheter inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och socialförsäkring. Denna samverkan ska enligt gällande Socsam-lagstiftning (1994: 566) ske utifrån den enskildes behov.

Norrköping2006-05-05 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
På senare tid har förbundets styrelse uppmärksammat problem som drabbar människor i samband med att Försäkringskassan prövar enskildas rätt till sjukpenning i samband med sjukanmälan med läkarintyg.
Det förekommer att individer besöker läkare och av denne får ett sjukintyg, som individen upplever styrker att man av olika skäl inte kan arbeta. När kassan prövar rätten till ersättning händer det i vissa fall att intyget och orsaken underkänns som grundande för sjukpenning. Detta beslut kommer då relativt sent (Försäkringskassan har som mål att besked ska ges inom 30 dagar), vilket innebär att individen kan ha varit hemma från arbetet under en lång period och då varken får lön eller sjukpenning.

Om den enskilde inte har ett arbete utan är arbetslös, men kanske har kortare inhopp i form av timanställning, innebär detta särskilda bekymmer: Den enskilde deklarerar sig sjuk på sina a-kassekort, vilket innebär att arbetslöshetsersättning inte utgår. När beskedet så småningom kommer från Försäkringskassan om att sjukpenning inte beviljas har den enskilde ingen ersättning från något håll. Att få ett arbete - eller arbetslöshetsersättning - retroaktivt för dagar man redan varit hemma, och där man uppgett sig som sjuk, är ju inte möjligt.
För den enskilde kan båda dessa situationer innebära ekonomiska bekymmer - något som i värsta fall kan innebära att man tvingas söka försörjningsstöd.
Förbundets styrelse är medveten om att det är Försäkringskassan som avgör rätten till sjukpenning. Samtidigt är det viktigt att läkare vid intygstillfället tydliggör att ett läkarintyg inte är det samma som att man faktiskt får ersättning från sjukförsäkringen.
Vad som är om möjligt ännu viktigare är att Försäkringskassan ytterligare skyndar på sin handläggning så att det inte hinner gå upp till en månad innan besked i ersättningsfrågan ges. Det är enligt styrelsens uppfattning inte rimligt att människor som uppfattar sig som sjuka, och upplever att läkare gett dem stöd för detta genom sitt intyg, hamnar i en situation där det eventuellt blir fråga om att behöva söka försörjningsstöd eller tvingas låna pengar av anhöriga eller vänner för att klara ekonomin.
Styrelsen för Finspångs Beställarförbund vill med denna skrivelse till berörda statsråd och generaldirektörer, understryka vikten av att hitta former för en bättre samverkan mellan de instanser, inblandade professioner och myndigheter som har att hantera dessa frågor.
Styrelsen ser därför fram emot att få veta hur man från respektive ansvarsnivå avser att arbeta med att förbättra samverkan över och mellan myndighets- och organisationsgränser för att motverka att dessa situationer uppkommer.
-
<span class="mr"><span class=color style='color:#BF0220;'>Debatt</span></span>
Peter Fransson (s)
Ordförande för Finspångs Beställarförbund
Läs mer om