En viktig signal
Regeringen överväger att satsa 750 miljoner kronor på utvecklingen av ett nytt och obemannat stridsflygplan. Saab ingår i den internationella företagsgrupp som arbetar med flygplansprojektet.
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Här talar vi om industriell världsklass. Svensk närvaro i den industriella elitens framkant är viktig för hela arbetsmarknaden.
Statens tidigare beställningar av JAS Gripen har genererat teknisk spetskompetens till den svenska industrin. Denna kompetens har bara till en liten del riktats direkt mot flygplansbygget. Motorindustrin, styr ? och reglerföretag, IT-branschen och flygindustrin som helhet har dragit nytta av den kunskap och utveckling som genererats genom JAS Gripen.
750 miljoner i utvecklingsanslag skulle ge Saab i Linköping och andra industrier i Sverige möjlighet att försöka hänga med i industrins världsklass även sedan JAS Gripens betydelse klingat av.
Ledare
Den eventuella satsningen på det nya flygplanet har redan fått kritik från allsköns håll. En del av kritiken har säkert fog för sig ? stridsflygplan och andra krigsmaterial är aldrig invändningsfria. Somlig kritik är dock mycket märklig.
<B>Påståendet om att Sverige skulle vara ?för litet? för sådana här projekt är rentav obegåvade.</B>
Sverige är nämligen för litet för nästan allt. Vi är för små för bilar, lastbilar och bussar och för små för läkemedel, massa, papper, stål och telefoner. Skulle vi låta vår storlek avgöra våra satsningar, blev inte mycket gjort.
Sverige är dock ? lika lite som andra länder ? någon isolerad ö. Vi är en del av en världsomspännande marknad där det gäller att försöka samverka och konkurrera på bästa möjliga sätt. Överger vi planerna på att försöka ligga i framkant av den industriella utvecklingen återstår endast att på allvar ge oss in i låglönekonkurrensens neråtgående spiral.
De i sammanhanget futtiga 750 miljoner kronor som regeringen överväger att satsa på utvecklingen av det nya flygplanet ?Neuron? är givetvis inte den stora Lösningen på arbetsmarknadsproblemen i Sverige. Men regeringen visar i vart fall att den tror på svensk industris förmåga att hänga med i världstoppen. Det är en viktig signal.
<B>Regeringen bör därför inte skjuta upp sitt beslut någon längre tid.</B>