En underhållare
Riksdagens frågestunder med statsminister Göran Persson är ofta god politisk underhållning. Vid gårdagens frågestund var jag på plats för att ta del av föreställningen live.
Han har en remarkabel förmåga att förvandla oppositionens gnöl och gnäll till tankeväckande och politiskt vassa inlägg, skriver Widar Andersson efter att ha bevittnat en av riksdagens frågestunder. FOTO: PRESSENS BILD
Foto:
Ovanan att framträda och oviljan att leka med ord och meningar drog förstås ner betyget för politisk spänst vid gårdagens evenemang i riksdagens plenisal. Dessbättre balanserade statsministern upp det stundtals tråkiga rabblandet från ledamöterna. Han har en remarkabel förmåga att - ofta med glimten i ögat - förvandla oppositionens gnöl och gnäll över tillvarons småsaker till tankeväckande och politiskt vassa inlägg. För att något underbygga mitt omdöme om statsministern i detta sammanhang bjuder jag nedan på några citat från frågestunden:
"Det är den berömda decentraliseringen, herr Bergström!"
Persson svarar centerriksdagsmannen och trafikpolitikern Sven Bergström när denne begär att regeringen skall ingripa mot opinionsbildare i Stockholm som mot trafikutskottets vilja vill bygga ytterligare en trafikled i huvudstaden - Österleden.
"Vi tillämpar inte moderata bestraffningsmetoder i vårt parti. Vi har högt i tak."
Göran Persson bemöter moderatriksdagsmannen Mikael Odenbergs krav på att statsministern bör kalla hem Inger Segelström från EU-parlamentet för "debriefing" eftersom hon - enligt Odenberg - pläderar för ökad överstatlighet.
"Världsbanken är ingen socialdemokratisk lobbyorganisation - tro mig på mina ord."
Statsministern redovisar - som svar på kritik från en moderat ledamot - statistik från nämnda Världsbank där det framgår att Sverige hamnar mycket högt på bankens ranking av länder där det är lättast att starta nya företag.
"Jag nöjer mig med att debattera den frågan med den fräcke och frispråkige Peter Eriksson."
Persson svarar en TT-journalist som efter frågestunden vill veta hur Göran Persson ställer sig till Junilistans Nils Lundgrens utmaning till debatt om det nya fördraget för EU.
Avslutningsvis kan jag avslöja att Göran Persson inte är särskilt förtjust i Lars Leijonborg. Kroppsspråket när de två möttes i en av frågestundens debatter var övertydligt på denna punkt.