Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En stjärna på fp:s himmel?

Lägg namnet Mattias Sundin på minnet. Han kan mycket väl vara en kommande stjärna på den folkpartistiska himlen i Norrköping och Sverige. Sedan i våras är den 27?årige lärarstudenten ordförande för folkpartiets förening i Norrköping. Han tänker engagera sig i kommunalpolitiken och siktar på en plats i fullmäktige nästa mandatperiod.

Foto:

Norrköping2005-08-22 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag träffar Mattias på folkpartiets landsmöte i Göteborg som avslutades i går. Det är första gången han är ombud på ett nationellt partimöte och som de flesta debutanter är han nog lite tjusad av arrangemanget som sådant. Ett landsmöte eller en kongress i ett parti som har, eller som likt folkpartiet, har hyfsade chanser att erövra regeringsmakten, är ett rätt spännande evenemang. Stort medieuppbåd, politiska kändisar i varje hörn och mycket folk i lokalerna är omständigheter som skiljer sig markant från den grå politiska vardagens villkor där hemma.

Sitt kommunalpolitiska intresse till trots så tilltalas Mattias Sundin mycket av de mer svepande och generella ämnen som passerar revy på ett landsmötes dagordning. För honom är folkpartiets kärna det samtidiga ansvarstagandet för demokrati och frihandel. Han har ett stort intresse för världen utanför Sverige och han bär på en vision om en helt fri värld utan några gränser för människors rörlighet.

Samtidigt känner han stor samhörighet med folkpartiets, av många kritiserade, integrationspolitiska program. Kritiker i och utanför folkpartiet anser att integrationsprogrammet som tagits fram under ledning av Mauricio Rojas kan uppfattas som en flirt med främlingsfientliga strömningar i samhället. Sundin delar dock inte den kritiken:
? Man måste alltid ? även i en öppen och gränslös värld ? vara beredd att acceptera vad som gäller på den plats där man är. Svenska lagar skall därför självklart gälla lika för alla som är här. Vill man ha det på något annat sätt så får man ju försöka hitta någon annan plats i världen att leva på.

Mattias Sundin studerar till högstadielärare på Campus Norrköping. Egentligen heter det inte ?högstadium? nu för tiden utan ?4?9 lärare?. Men får folkpartiets politik gehör så skall skolans stadier återinföras. Därför säger han högstadielärare.
Skolpolitiken är ett profilerat område för folkpartiet. Partiet vill bl a att eleverna skall betygssättas betydligt oftare än idag. Jag frågar Mattias om hur betygsfrågan diskuteras bland lärarstudenterna?
? De flesta är nog rätt så negativa till betyg, i vart fall från årskurs tre som vårt parti föreslår. Vi har dock nyanserat vår
uppfattning något. Vi vill att varje skola själv skall bestämma om de vill sätta betyg från årskurs tre. Det viktiga är att möjligheten finns.

Rättspolitiken är ett laddat område på landsmötet. Johan Pehrson är folkpartiets ?lag- och ordnings? ? talesman och tippas bli justitieminister om de borgerliga vinner valet 2006. Pehrson driver bl a kravet på att straffmyndighetsåldern skall sänkas till fjorton års ålder. Mattias Sundin är tveksam till förslaget och kommer ?förmodligen? att rösta nej. Däremot instämmer han helt med partiledningen när det gäller kärnkraften;
? Kärnkraften skall inte avvecklas. Den skall byggas ut.
Huruvida Mattias Sundins politiska karriär kommer att avvecklas eller utvecklas står ännu skrivet i stjärnorna. Jag bedömer att hans utåtriktade stil och framtoning ger honom goda chanser att i vart fall snabbt bli den ledande borgerliga politikern i Norrköping.