En (s)makstart
Mona Sahlin har nu varit partiledare för socialdemokraterna i två och en halv månad. Hon var väl förberedd när hon tillträdde. På sitt initialt kanske svagaste område - utrikespolitiken - knöt hon redan i sitt installationstal till sig profilerna Jan Eliasson och Margot Wallström.
Mona har goda chanser att vinna nästa val, påstår Widar Andersson. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Därmed visade Sahlin att hon dragit slutsatser av socialdemokratins tillkortakommanden inom dessa samhällsområden.
Hon döljer heller inte (s)-partiets behov av partnerskap med riksdagens två andra oppositionspartier. Sonderande samtal med miljöpartiet och vänstern pågår. I vart fall i miljöpartiets fall borde det inte vara några oöverstigliga hinder för ett koalitionsbygge.
På den publika arenan har hon hunnit med flera uppmärksammade framträdanden. Första maj höll hon ett bejublat och förnyelseinriktat tal inför rekordpublik i Kalmar. Hennes debatt mot sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i TV 4, gick få förbi. I sommar debuterar hon i Almedalen och etablerar Botkyrka - bland "asfalt och betong" - som ny plats för politiska sommartal.
Internt har Sahlin också ett viktigt dagsverke att utföra.
Organisationen behöver steg för steg förnyas med nya personer på olika framträdande poster. Innan sommaren lär det t ex bli ett skifte på det viktiga uppdraget som gruppledare i riksdagen. Det mesta talar för att Sven-Erik Österberg ersätter Britt Bohlin. Kanske blir Sven-Erik Österberg även ny partisekreterare? Det skulle i så fall vara en mycket bra lösning. Det skulle heller inte förvåna eller störa om den förre skolministern Ibrahim Baylan får chansen att visa framfötterna på ett nytt område. Baylan skulle bli en utmärkt ersättare för Österberg som talesperson i arbetsmarknadspolitiska frågor.
Mona Sahlin kommer säkert också att försöka höja profilen på socialdemokratins klimatpolitiska arbete. Ulrica Messing har förutsättningar att lyckas bra som talesperson i klimatpolitiska frågor. Messing har ett mycket gott namn ute i arbetarrörelsen. Hon är trots sin relativa ungdom en erfaren politiker med ett mycket stort nätverk runt om ute i kommunerna, företagsvärlden och i gräsrotsvegetationen. Det krävs en person med de egenskaperna för att göra klimatfrågorna såväl mer folkliga som till delar av en traditionell, socialdemokratisk välfärdspolitik.
Kort sagt har Mona Sahlin haft en bra start på sitt ordförandeskap. Mixar hon de goda opinionssiffrorna med en bibehållen och utvecklad förnyelseagenda har hon goda chanser att bli nästa riksdagsvals stora segerdam.