Patrik är hörselskadad och har stämt möte med en handläggare på en myndighet som saknar hörselteknisk utrustning. Karin kan inte söka jobb på en myndighet eftersom där inte finns en toalett som rymmer en eldriven rullstol. Julia är utvecklingsstörd och kan inte ta del av informationen på ett museums webbplats eftersom den saknar text på lättläst svenska.
Att inte kunna besöka en myndighet. Att inte kunna arbeta på en myndighet. Att inte känna sig välkommen. Så ser situationen ut för ett stort antal personer i Sverige som har en funktionsnedsättning. Detta trots att det sedan drygt tio år finns en förordning som innebär att det ska vara möjligt för alla, oavsett funktionsförmåga, att både arbeta på myndigheten och att besöka den.
Handisam har uppdraget att följa upp i vilken utsträckning myndigheterna lever upp till förordningen. I en ny enkätundersökning konstaterar vi att endast fem av 261 myndigheter uppfyller våra 13 kriterier för grundläggande tillgänglighet, bland annat Boverket, Diskrimineringsombudsmannen, Post- och telestyrelsen och Riksdagsförvaltningen.
Ingen polismyndighet, domstol, museum, länsstyrelse, högskola eller universitet lever upp till kraven. Drygt var tredje myndighet uppfyller inte ens hälften av kriterierna. Ett 50-tal myndigheter har till och med backat i tillgänglighetsarbetet.
Men det finns ljusglimtar; hälften av myndigheterna har trots allt tagit ett steg framåt. Enskilda myndigheter, som exempelvis Kungliga Biblioteket och Arbetsförmedlingen, har gjort stora framsteg. Länsstyrelserna, högskolorna och museerna är de kategorier av myndigheter som kommit längst.
Våra erfarenheter visar att det som är avgörande för ett framgångsrikt resultat är att ledningen på en myndighet beslutar att strukturera tillgänglighetsarbetet. Det handlar om att inventera, ta fram en handlingsplan och se till att någon eller några samordnar arbetet. Vår undersökning visar dock att nästan var tredje myndighet inte har en färdig handlingsplan för sitt tillgänglighetsarbete. Fyra av tio har inte utsett en samordnare för att förbättra tillgängligheten.
Det kan inte nog understrykas vilken betydelse myndigheterna har att vara ett föredöme för andra när det gäller tillgängligheten. Varför ska företaget X och Y förbättra sin tillgänglighet om staten inte lyckas?
Inom kort förväntas regeringen att presentera sin strategi för den framtida funktionshinderspolitiken.
På goda grunder kan vi anta att den fortsättningsvis kommer ställa höga krav på Sveriges myndigheter. Vi på Handisam kommer att ta vårt ansvar och stötta dem i sitt tillgänglighetsarbete. Tillsammans kan vi ta ett avgörande kliv framåt. Men det kräver krafttag och en stor portion vilja. Eller som den danska författaren och designern Poul Henningsen så klokt sa: framtiden kommer av sig själv, framsteget gör det inte.