En bra plattform
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ledare
Det socialdemokratiska programmet skiljer sig markant från onsdagens borgerliga Bankerydskompromiss.
Medan de borgerliga partiernas nedskärningar och skattesänkningar vädjar till egennyttan hos de friska och starka så står samhällsnyttan och solidariteten högt i kurs i arbetarrörelsens program. Miljöfrågan är ett gott exempel på detta.
Vid presskonferensen på Sveavägen 68 i Stockholm konstaterade Göran Persson t ex att det inte finns någon "stark folklig rörelse mot den höga bensinskatten". Frånvaron av en högljudd opinion mot de höga bensinpriserna tog statsminister Göran Persson som ett exempel på att oron för klimatförändringarna har trängt in i medvetandet hos många av oss. Bilderna av död, översvämningar och förstörelse i New Orleans har gjort det definitivt klart att naturens krafter kan slå till även i rika och industrialiserade delar av världen. Vi måste därför göra vad vi kan för att lindra våra livsstilars negativa påverkan på klimatet.
Alltfler inser att vi måste befria oss från olje - och bensinberoendet.
Men samtidigt sitter vi fast i strukturer som gör det omöjligt att snabbt klippa banden med de drivmedel som med stark sannolikhet driver på klimatförändringarna. Bilismen, flyget, uppvärmningen av bostäder och stora delar av industrin har fortfarande lång väg att gå innan alternativa bränslen och drivmedel kan ersätta oljan och bensinen.
Socialdemokratin med sin traditionella vana vid stegvisa samhällsförändringar och med sin förmåga att appellera till människors solidaritet har här en bjudande och dominant uppgift.
I de socialdemokratiska riktlinjerna ingår även stora satsningar på äldreomsorgen. Vi lever i ett alltmer åldrande samhälle. På presskonferensen drog statsrådet Ylva Johansson upp konturerna för ett antal breda och dyra reformer under de kommande åren. Det är helt rätt tänkt. Ylva Johansson och regeringen kommer att presentera åtgärder som riktar sig till de äldre som är mycket sjuka, som höjer kunskapen och kompetensen hos medarbetarna och som innebär att sjukvården och omsorgen inte skall splittras mellan olika huvudmän.
Socialdemokraterna kommer dessutom att gå till val på tandvårdsreformer och ökade krav på skolornas resultat. Nationella prov skall genomföras redan från årskurs tre och varje elev skall ha individuella utvecklingsplaner.
Vid sidan av detta kommer regeringen att lägga allt krut på arbetsmarknaden. Samarbetet med näringslivet skall utvecklas, lättnader av arbetsgivaravgifterna för småföretag har redan annonserats och mängder av lärlings- och utbildningsvikariat kommer att finansieras.
Till skillnad mot de borgerliga partierna markerade Göran Persson också socialdemokratins fortsatta stöd för generella och höga ersättningar i trygghetsförsäkringarna. Ambitionen är att höja taken i alla försäkringar så att de allra flesta löntagare får en rimlig inkomsttrygghet vid sjukdom och arbetslöshet.
De politiska riktlinjerna är en bra plattform för den socialdemokratiskavalrörelsen. Det jag vill se mer av är större insatser för alla ungdomar som är arbetslösa och sysslolösa. De hittills föreslagna åtgärderna är på tok för snåla.
Men som sagt. I jämförelse med de borgerliga partiernas Bankerydskompromiss står sig socialdemokratins program starkt.