Ekonomisk fundamentalism

Tron på det monetära systemet har blivit rena rama religiösa fundamentalismen. Av de flesta fullständigt anammat som om det vore en naturlag. Inte mycket till ifrågasättande märks i samhällsdebatten. Tvärtom kan i stort sett vilka galenskaper som helst drivas igenom så länge det gynnar detta system.

Norrköping2012-10-13 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Äldreboenden som fungerar bra, där såväl boende som personal stortrivs, läggs ned. Skolor och vårdcentraler likaså. För att spara pengar.

Företag effektiviserar med modern teknik och dataprogram. För att spara sägs det, men ofta handlar det om att tjäna mer pengar och att göra ännu större vinster. Men istället för att använda den insparade tidsvinsten till att förkorta arbetstiden för de anställda får de sparken.

Det ekonomiska systemet leder till att människor och hela länder skuldsätts. Paradoxalt nog anses lösningen på problemen vara att hålla liv i samma system som från början orsakat dem.

Miljoner människor svälter. Miljoner människor får varken sjukvård eller mediciner för att de saknar pengar.

Frisk luft, rent vatten och fungerande ekosystem väger i dessa sammanhang också lätt. Mer skogsskövling, gruvdrift, borrning efter olja och andra former av exploatering runt om i världen blir i det närmaste en ofrånkomlig konsekvens. Allt för att hålla igång ekonomin och tillväxten.

Till och med krig blir ju något positivt eftersom vapenindustri och återuppbyggnad av sönderbombade länder skapar tillväxt.

Jag undrar vad som är så fantastiskt bra med ekonomin om allt detta krävs för att rädda den.

Läs mer om