"Ecstasy är inte knark"
Erika Ullberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
<b>Liten tablett</b>
Någonting har uppenbarligen hänt med unga människors inställning till droger. Efter Flower Power och då droger förknippades med "ofarliga" marijuanapackade fredspipor så blev alltfler medvetna om drogernas skador. Under HIV-larmet blev knark lika med besmittade sprutor. Men en ändrad attityd till droger kan ha ett starkt samband med drogernas förändring till utseende och form. Rökheroin eller sprutor signalerar fara tydligare än en liten vit tablett med en Smile-gubbe. Äta huvudvärkstabletter med alkohol har i perioder uppmärksammats som ett farligt men icke ovanligt sätt för tonåringar att experimentera för att bli mer berusad. Även de som från grunden har en mycket negativ syn på droger kan enklare acceptera att kompisar äter en liten tablett ungefär som en vitamintablett och kan kanske till och med själv bli övertalad att prova. Ungdomar inbillas att tro att det finns en skillnad mellan drogmissbruk och drogmissbruk, "ja visst, knark och sprutor är äckligt, men ecstasy är inte riktigt knark". Att missbruka har blivit till synes renare och enklare vilket tyvärr kan ha bidragit till ökningen. En ravekultur beskylls också gett orsaken till alla dessa nya droger och dess missbrukare. Men att vilja dansa betyder inte att man plötsligt vill testa droger och att från föräldrar eller samhälle förbjuda sådana musikställen kommer inte att lösa drogproblemen som finns i alla möjliga krogmiljöer, hemförhållanden, arbetsplatser och skolor.
<b>Droggeneral</b>
Mer pengar till vård och effektiv rehabilitering är ett påtagligt behov för att hjälpa människor bort från ett missbruk. Socialministern tänker presentera en proposition innan jul där en droggeneral enligt amerikansk förebild kan bli huvudförslaget. Droggeneralen ska inte bli en ny polismyndighet utan samordna och hålla kontakten mellan alla organ som arbetar med drogbekämpning.
I det förebyggande arbetet är annars skolan de bästa droggeneralerna. När det är ett påtagligt växande problem med droger hos unga så räcker det inte med det arbete som bedrivits i skolan tidigare. Om skolan förut hade en temadag om droger per år så behövs det kanske en dag per termin. Om man tidigare började tala om droger i sjunde klass så kanske det är dags att börja i femte klass.
Ett stort problem kräver gemensamt stora insatser. I alla fall om inte 2010-talet också ska bli ett förlorat årtionde.