Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Drick svensk mjölk

Norrköping2011-05-12 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under den kommande månaden släpps Sveriges cirka 350 000 mjölkkor ut på bete. Det så kallade betessläppet har bland allmänheten blivit omåttligt populärt och tusentals människor vallfärdar varje år till närmaste mjölkgård för att se kornas ystra språng i gröngräset.

Men vad säkert inte alla i den månghövdade publiken känner till är att de svenska mjölkkornas rätt till bete är unikt i världen. Endast i Sverige har korna enligt lag generell rätt att gå utomhus ett visst antal månader om året. I många andra länder är kor på bete så ovanligt att man med stor förtjänst kan sälja produkter som betesmjölk och betesfil.

Ett stort antal undersökningar visar att mjölkkor mår bättre och är friskare av att få gå ute på bete. Svenska mjölkkor är också bland de friskaste i världen. Betet för också med sig andra mervärden som att det håller det svenska landskapet öppet och upprätthåller den biologiska mångfalden.

Men den svenska mjölksektorn krymper i allt snabbare takt. Mjölkgårdar slår igen och antalet mjölkkor blir allt färre. Det paradoxala är att samtidigt ökar importen av mjölkprodukter. Till exempel importeras i dag 39 procent av all den hårdost som konsumeras i Sverige, vilket motsvarar den mängd mjölk 56 000 svenska mjölkkor producerar under ett år. Detta trots att den svenska konsumenten generellt i allt högre grad efterfrågar närproducerade livsmedel från friska och välskötta djur.

En svensk mjölkprodukt är en garanti för att mjölken kommer från en frisk ko som har fått gå på bete. Så nästa gång du handlar ur mejeridisken - välj svenskt.

Läs mer om