Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det ska vara roligt på jobbet

Regeringen har fört samtal med arbetsmarknadens parter, bland annat om hur man ska komma till rätta med ohälsan i arbetslivet. Göran Persson var efter mötet " försiktigt optimistisk" och Svenskt näringslivs VD Ebba Lindsö uttryckte också något av en positiv inställning, även om hon snabbt konstaterade att allt ont kommer från de höga skatter Sverige dras med.

Foto:

Norrköping2003-11-12 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Samtalen, som förhoppningsvis också leder någon vart, är livsviktiga. Kommer vi inte till rätta med den skenande sjukfrånvaron står vi snart inför en ekonomisk katastrof. Pengar som skulle kunna användas till så mycket annat, t ex vård, skola och omsorg. Eller till att göra förändringar i arbetsmiljön på arbetsplatser runt om i landet. De pengarna måste istället användas för att betala människor som är sjuka. Sjuka för att antingen arbetsplatsen är sjuk eller för att hela tempot i samhället är sjukt.

Varför avstå lön?
Politiker, främst med borgerlig partibok, har i diskussionen låtit påskina att många av dem som är sjukskrivna egentligen inte är så sjuka, utan tycker det är ganska skönt att vara hemma på dagarna istället för att arbeta. Kort och gott, de fuskar.
Men man kan vända på resonemanget. Är det inte något som är allvarligt och djupt fel med ett arbetsliv där människor känner att de är beredda att avstå 20 procent av sin lön för att gå hemma och göra ingenting?
Något måste väl i rimlighetens namn förändras om människor känner att arbetet är så hopplöst och energikrävande att man är beredd att avstå från en stor del av sin lön bara för att slippa gå dit!
Det ska vara roligt att gå till jobbet. Kanske inte varje dag, men som helhet. Jag skulle gärna vilja höra om de borgerliga politiker, till exempel Alf Svensson, som uttalat åsikten att svenska folket fuskar med sina sjukskrivningar, anser att den som varje dag, kanske under flera månaders tid, gått till jobbet med en klump i halsen för att man vantrivs på jobbet fuskar när han eller hon sjukskriver sig?
Eller är det kanske fusk att välja att sjukskriva sig när man känner att man inte står ut en dag till med att arbeta 60 timmar i veckan utan att få någon respons från sin chef eller närmaste medarbetare?
Sådant tär på människan och depression och nedstämdhet är precis lika mycket sjukdomstillstånd som den som har ont i en fot eller arm och av den anledningen inte kan arbeta.

<B>Status quo</B>
Människors arbetsglädje blir inte större för att man sänker skatten.
Möjligtvis mår högsta chefen bättre när han ser hur inkomsterna ökar, men märker inte medarbetarna av någon förändring så är läget status quo.
Glädjen över jobbet kommer när man mår bra på jobbet, när man känner sig uppskattad och behövd och när man känner delaktighet i de processer som äger rum på arbetsplatsen.
När människor mår bra jobbar de också bra och ökar sin prestation. Därmed finns också möjlighet att genom ökad hälsa och glädje till jobbet öka tillväxten så att vi har råd att finansiera framtidens välfärd. För att vi ska må bra på jobbet måste arbetsmarkandens parter se till att skapa arbetsplatser där människor trivs och känner kreativitet.

Ökad tillväxt
När Ebba Lindsö och hennes kollegor i det svenska näringslivet förstått att mycket av ett företags välgång hänger på personalen och kanske inte lika mycket på sänka skatter; ja, då kommer man också lyckas sänka antalet sjukskrivna och samtidigt öka tillväxten.
För jag tror på människan, jag tror inte att hon vill fuska, inte heller avstå 20 procent av sin lön för att vara sjuk på låtsas. Jag tror människor vill arbeta men inte under vilka omständigheter som helst. Det är till och med bra att många säger "nu får det vara nog, jag står inte ut mer". Kanske kan de höga sjuktalen föra det goda med sig att arbetsmarkandens parter på allvar måste ta tagit i och fundera kring hur man behandlar sin personal och utformar miljön på våra arbetsplatser.
<a href=mailto:kikki.goransson@folkbladet.se><FONT COLOR="#0033CC">kikki.goransson@folkbladet.se</a></FONT
Läs mer om