Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det handlar om solidaritet

Norrköping2009-11-21 04:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Kommande vecka är det meningen att vi vuxna som inte tillhör någon riskgrupp ska börja vaccinera oss mot den nya influensan. Jag ska definitivt göra det. Att avstå med hänvisning till att man själv inte är rädd för lite feber är egoistiskt. Som riksdagsmannen Torbjörn Björlund (V) från Norrköping i Folkbladet för ett par veckor sedan: " Män i min ålder är ingen riskgrupp. Jag är tveksam till om det har nån verkan att just jag vaccinerar mig, var och en måste själv känna om man är orolig." Men det här handlar inte bara om att JAG inte tillhör nån riskgrupp, att JAG inte brukar bli så sjuk, att JAG inte är orolig. Genom att vaccinera sig hindrar man smittspridning. Varje insjuknad smittar statistiskt sett i sin tur minst 1,4 personer. Några kommer att bli svårt sjuka och några kommer att dö, det vet vi. Vanliga influensor dödar enbart gamla och redan sjuka. Inte hör vi vid de återkommande höstflunsorna nånsin talas om hur unga människor hamnar i andningsmaskiner. Det här är något annat. En erfaren doktor som Sven Britton var från början kritisk till massvaccinering - tills han fick en ung man med den nya influensan som patient: " Att se en ståtlig tidigare frisk man, så snabbt ansättas av svår lufthunger som ett stort sjukhus med intensivvårdsresurser inte kan rå på, är omstörtande, även för en person med 45 års erfarenhet från klinisk sjukvård". Tänk att leva med att ha spridit smittan vidare med sådana förödande konsekvenser. Den som är vaccinerad och därför inte blir sjuk smittar ingen. Många tycks ha glömt vilken framgångssaga vaccination har varit. Ta polio t ex. På 1940-talet hade Sverige flest poliofall i hela världen, alla på den tiden hade skolkamrater med "barnförlamning". Så kom vaccinet. Som första land i världen kunde Sverige då vaccinera bort sjukdomen på bara fem år. Men det byggde på att nästan alla vaccinerade sig. 1977 utbröt en polioepidemi i Järna bland antroposofer som inte var vaccinerade. Infektionen spreds blixtsnabbt när den kom till den här oskyddade gruppen. Vi glömmer kanske också vilka konsekvenser exempelvis mässlingen fick. Än i dag är det många dödsfall i mässlingen i fattiga länder. I bland hör man argumentet att det är bra att ha haft en smittsam sjukdom, då är man ju skyddad sedan. Så kan det vara för den person som överlever en infektion. Men smittan kan ju ha förts vidare till någon annan som faktiskt dör eller får svåra men av sjukdomen. Vaccination är alltså ingen individuell fråga. Det kan finnas föräldrar som struntar i att vaccinera sina barn, därför att de gör en riskbedömning som bygger på att i princip alla andra är vaccinerade. Men kom ihåg att skyddet mot smittsamma sjukdomar bara upprätthålls om tillräckligt många vaccinerar sig. För en enskild som bara tänker på sig själv kan det tyckas förnuftigt att strunta i sprutan. Men för gruppen - samhället - är det absolut inte rationellt. Att vaccinera sig är en solidaritetshandling. Det var bara det jag ville säga.
Läs mer om