Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det finns för många partier

Norrköping2004-05-26 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Gårdagens partiledardebatt i riksdagen blev ännu ett belägg för en av mina käpphästar: Det finns för många partier!
Det intressanta och spännande som faktiskt sägs, formligen drunknar i upprepningar och floskler.
Det finns helt enkelt inte alltid sju någorlunda hedervärda och intressanta perspektiv och infallsvinklar på de viktiga samhällsfrågor som riksdagen har att besluta och diskutera om. Dessutom är ett par av de perspektiv som verkligen är angelägna - t ex de etniska och europeiska infallsvinklarna - dåligt representerade i dagens riksdag.
I gårdagens partiledardebatt var dessa frågor - trots det stundande EU-valet - faktiskt bara sporadiskt närvarande i diskussionen! De politiska frågor som trots allt diskuterades av partiledarna i går tyngdes därför extra mycket av såväl bristen på perspektiv som av överdrivet många talare och perifera inlägg.
Göran Persson och Fredrik Reinfeldt representerar de verkligt intressanta positionerna i svensk inrikespolitik och runt deras båda partier skapas de strukturella och dynamiska konflikter som utvecklar och förnyar politiken. Reinfeldt hindras dock i sin oppositionsledarroll av att de andra borgerliga partiledarna oavbrutet hugger efter hans hälsenor.

Spretig borgerlighet
Därför blir borgerligheten, precis som Persson konstaterade i debatten, spretig och osammanhängande. Centerpartiet använde en stor del av sin talartid åt försvarspolitiken, Kd åt införseln av alkohol och folkpartiet åt skolan. Inget av de andra partierna har heller rensat bort ofinansierade skattesänkningar från sina skuggbudgetar vilket ger moderaternas "nya" skattepolitik lägre trovärdighet. På den andra kanten i politiken har riksdagen - med Ohly som ledare för vänsterpartiet - förlorat den antydan till liberal vänster som möjligen kunde skönjas under Schyman. Istället har vi fått ett klasskampsperspektiv som ärligt talat känns helt mossigt. Lars Ohlys inlägg i debatten möttes också av en talande tystnad. Miljöpartiet är - i sin tur - bärare av det mycket viktiga och moderna ekologiska perspektivet på tillvaron och vore de inte så besatta av sitt märkliga EU-hat så skulle jag för egen del gärna se ett samregerande mellan mp och socialdemokratin.
Vem vann då debatten? Jag vet faktiskt inte. Det enda jag vet är att borgerligheten förlorade.

<B>Widar Andersson</B>
<a href=mailto:widar.andersson@folkbladet.se><FONT COLOR="#0033CC">widar.andersson@folkbladet.se</a></FONT>


<span class=Rub1>Citat från debatten

?Försvaret skall inte behöva vara en stridsfråga?
<B>Maud Olofsson</B>

?En del av er tror att jag är en rättshaverist?
<B>Lars Leijonborg</B>

?Turistsäsongen har börjat men var är de sociala turisterna??
<B>Göran Hägglund</B>

?Kvinnor förlorar ekonomiskt på att gå in i relationer med män?
<B>Lars Ohly</B>

?Här står en som också slår vakt om Systembolaget - det kan jag lova!?
<B>Göran Persson</B>

?Varför är miljöpartiet dörrmatta åt Göran Persson??
<B>Fredrik Reinfeldt</B>

?Därför att vi inte vill vara dörrmatta åt Fredrik Reinfeldt?
<B>Peter Eriksson</B>
Läs mer om