Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det borde satsas mer på Tåby skola

Norrköping2010-09-27 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En timmes besök på Tåby skola med rektor Björn Gagner gav mig följande information, intryck och tankar. Skolan har 130 elever i årskurserna från, 1 - 6, samt en elev i 7:an. Största klassen är f (förskola) med 28 och minsta är 2:an med 11. Några särskilda extra resurser får skolan inte trots att en elev med särskilda behov har placerats från annan skola. Avsaknad av invandrarelever genererar inte heller extra resurser. Däremot har man flera elever som är placerade i familjehem. Dessa skulle många gånger motivera extraresurser, men några sådana faller inte ut. Intrycket av byggnaderna är på fastighetsmäklarspråk: Något eftersatt underhåll. Mest iögonfallande utifrån är de rötskadade fönsterbågarna i äldsta huset. Kommunen säger att detta hus är så dåligt att det inte är någon idé att rusta upp det. På längre håll ser byggnaderna trevliga ut, men når inte riktigt upp till nystandard. Målning både in- och utvändigt skulle lyfta. Dessutom känns det som att det är trångt och att förvaringsutrymmen inte räcker till dagens krav. Slöjdsal finns inte. Lösningen är nu att eleverna får ha slöjd periodvis och då åka till Smedbyskolan med chartrad buss. Arrangemanget är för att hålla nere resekostnaderna. Städningen har jag ingen anledning att anmärka på från mitt enstaka besök. Men det luktar inte fräscht vid toaletterna och jag har hört från ett barn att han inte går på toa på hela skoldagen för att det känns obehagligt.Mötet med personalen ger intrycket att de är väldigt engagerade och kämpar med liv och lust för sin skola. Man vill få det att fungera så bra som möjligt, trots de knappa resurserna. Man löser problemen med de trånga lokalerna positivt med att tillämpa mycket utomhuspedagogik. Personalen tar med sig privata grejor som TV, datorer, mikrovågsugnar och gardiner.Tråkigt nog har man inga möjligheter att resa till museér och andra kulturaktiviteter eftersom busslinje Norrköping - Tåby inte finns på skoltid. Detta innebär orimliga kostnader för en Norrköpingsresa. Ett fåtal datorer finns, de äldsta över 10 år gamla. Vilket innebär att de är tungarbetade med långa starttider. Gymnastiksalen däremot är hyfsad för att vara på en liten landsbygdsskola.Alla besvärligheter till trots upplever jag en mycket positiv och glad stämning bland både elever och personal. Jag hoppas verkligen att man lyckas hålla verksamheten igång och att man kan få resurser så att personalens ansträngningar ger så bra resultat som skulle kunna vara möjligt. Norrköpings kommun behöver satsa på sina landsbygdsskolor - de behövs för att hela kommunen ska leva!
Läs mer om