Visserligen klarade vi en rödgrön valseger i Norrköping. Det är utomordentligt bra att vi, tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, har en egen majoritet i kommunfullmäktige. Här formas nu en gemensam politik för de kommande åren. Men vårt dåliga resultat i riksdagsvalet överskuggar just nu det lokala valresultatet. Det är angeläget att vi med öppet sinnelag funderar över varför så många väljare föredrar andra partier.
Socialdemokraterna har centralt tillsatt ett antal "krisgrupper" för att se över vår politik och organisation. Lokalt finns likaså en grupp med uppdrag att utvärdera de insatser och den politik som vi gick till val med. Det är angeläget att dessa grupper arbetar snabbt. Efter valet 2006 genomfördes en långsam process som därför inte utmynnade i särskilt mycket. En tillkommande orsak var också det påbörjade samarbetet med V och Mp. Vår egen politik, den som skulle omprövas, fick nu kompromissas ihop med två andra partier.
Problemet med långa interna omprövningar är att verkligheten omkring oss inte stannar och väntar. Regeringen lägger nu fram sin budget för 2011. På ett par veckor ska sedan den socialdemokratiska riksdagsgruppen ta ställning till ett eget motförslag. Som det verkar nu, så kommer det dessutom att ske tillsammans med V och Mp, med åtföljande bindningar. Sedan är riksdagsarbetet igång och riksdagsgruppen kommer att fatta hundratals beslut, stora som små, under året som kommer.
Som jag ser det så måste två förutsättningar vara uppfyllda för att kritiskt kunna ompröva den socialdemokratiska politiken. Stryk allt vad rådslagsgrupper heter från dagordningen. Den verksamheten tar bara tid och leder så småningom till utslätade kompromisser. Låt i stället de tillsatta arbetsgrupperna lägga sina förslag om några månader. Partistyrelsen får sedan ta ställning och kalla till en extra kongress som fattar beslut om politiken. Detta bör kunna ske redan före sommaren 2011.
Den andra förutsättningen är att lägga ner samarbetet med V och Mp i riksdagen till efter den extra kongressen. Menar vi allvar med att förutsättningslöst ompröva vår politik så måste det ske inom partiet först. Tid för kompromisser finns det sedan gott om innan nästa val.
Med det här upplägget får vi medlemmar en chans att direkt ta ställning till hur politiken ska utformas. Vi får genom våra val om kongressombud vara med och påverka, vi kan diskutera med våra företrädare i partistyrelsen varför de har kommit fram till sina förslag. På så sätt återupprättas också partimedlemmarnas roll som aktiva beslutsfattare om framtiden.