Det är coolt att rädda världen

Vi behöver faktiskt inte förstöra den här planeten för att kunna leva ett gott liv. Det är en myt. Inte behöver vi skövla urskogar eller förgifta luft och vatten för att exempelvis kunna ha en bra skola där vi lär barnen att miljön är viktig.

Norrköping2012-12-15 06:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De flesta vill inte ha miljöförstöring, krig, rasism, undernäring och annat elände. De flesta vill leva sitt liv i trygghet med tak över huvudet, ren miljö, bra skola, väl fungerande sjukvård, äldreomsorg, kommunikationer och så vidare.

Det är ganska lätt att hålla med om, men samtidigt är det något som är skumt. Svälten till exempel. Den beror ju inte på matbrist. I en värld där hälften dör av svält, hälften dör av fetma och enorma mängder mat slängs på soptippen blir detta mycket uppenbart. Ändå svälter människor.

På jorden finns tillräckligt med mat och resurser åt alla. Det är bara för ett fåtal giriga en planet inte är nog. Men att låta dessa sätta agendan har inget med demokrati att göra. Allt fler inser det och engagerar sig. I Grekland, Spanien, USA. Över hela världen reser sig nu folk i väldiga massprotester mot ekonomiska orättvisor, privatiseringar av gemensamma tillgångar, nedmontering av välfärdssystem och miljöförstöring. Aktionen för Ojnareskogen på Gotland i somras är en liten del i denna globala kamp.

Det hela är ett uttryck för människors insikt om det orimliga i att ha ett system där plundring och förstörelse anses nödvändigt och helt i sin ordning för att rädda banker och tillväxt. Att ett system som orsakar så mycket miljöförstöring ska räddas med ännu mer miljöförstöring är helt absurt. Men tydligen inte för de ekonomer och andra som får mest utrymme i debatten. Om dessa bakomliggande orsaker till kritiken skrivs det tyvärr mycket lite om i de stora etablerade medierna. Det är oroväckande tyst. Nästan som om debatten vore styrd från en annan värld bortkopplad från den verkliga.

Mainstreammedierna genomgår just nu sin egen kris och liknar allt mer löpande band-fabriker där krympande personalstyrkor hela tiden ska producera mer. Vi får färre och större koncerner som äger allt fler medier. De enorma pengar koncernerna tjänar används inte till satsningar och kvalitetshöjning utan till att köpa upp fler tidningar och medieföretag. Medier som sedan "effektiviseras" genom besparingskrav där många anställda sägs upp.

Det blir alltså mindre tid till fördjupning och granskande journalistik. I slutändan ett allvarligt demokratiskt problem.

När det gäller miljön kan vi ju låta bli att handla kött från storskaliga djurfabriker. Det är bra för både klimatet och djuren. Vi kan köpa produkter från småskaliga och ekologiska jordbruk. Då bidrar man till ett landskap utan gifter och konstgödsel och det enda jordbruk som på lång sikt är hållbart. Där även de andra arterna förutom den odlade grödan har sin framtid tryggad.

Det finns tusen saker man kan göra. Gå med i föreningar eller aktivera sig på andra sätt.

En tjej sitter just nu i ett träd i Tasmanien. Där har hon nu suttit i ett helt år för att urskogen inte ska huggas ned. Det tycker jag är coolt.

Läs mer om