Demokrati - inte över en natt
Den forna diktaturen kastar fortfarande långa och mörka skuggor över det irakiska samhället. Maktstrukturen från Saddam Husseins av brutalism och angiveri präglade välde, försvinner inte över en natt.
En av Fallujas gator under en militäraktion av USA under förra året. FOTO: SCANPIX
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Politiken går just nu på höga varv inne i den säkrade "gröna zonen" i Bagdad. För första gången i landets historia har en kurd - Jalal Talabani - utsetts till president.
Talabani har givit shiaaraben Ibrahim Jafaari det svåra uppdraget att som ny premiärminister, inom två veckor presentera ett förslag till ny regering för Irak. Jafaari måste åstadkomma en mix av politiker som kan accepteras av de väsentligaste aktörerna på det politiska fältet. Samtidigt måste han manövrera på ett sådant sätt att han begränsar inflytandet för de partier och maktgrupper som vill att Iraks nya konstitution skall ha inslag av så kallad sharialagstiftning.
De mest hårdföra islamisterna finns inom Jafaaris shiaarabiska sfär medan de mer världstillvända sunniarabiska och kurdiska ledarna bestämt motsätter sig att Irak skall utvecklas till en religiös stat.
Ibrahim Jafaari är känd som en erfaren och pragmatisk politiker och som en vän av maktdelning och politiska kompromisser. Därför är han väl skickad för sitt svåra uppdrag.
Enligt de ursprungliga planerna skall ett förslag till ny konstitution vara klart i tid för parlamentsvalet som är tänkt att hållas före nästa årsskifte. Uppgifter från den amerikanska administrationen som läckt ut till New York Times, förtäljer dock om förseningar på upp till ett halvår. Utöver konflikten om sharialagstiftningens roll i den nya konstitutionen finns flera andra besvärliga och tidskrävande frågor att lösa. Graden av självstyre för kurderna i norra Irak än en sådan fråga. Säkerställandet av sunniarabernas deltagande i demokratibygget är en annan besvärlig nöt att knäcka.
En eventuell försening av parlamentsvalen är emellertid ingen stor sak.
Demokratins processer går ofta i armkrok med långsamheten. Ett gott resultat är mycket mer värt än lydnaden mot uppgjorda tidsplaner.