Delmål i Perssons radikala strategi
Igår firades det i Mellersta Norrland. Mitthögskolan med fasta undervisningsplatser i Sundsvall, Örnsköldsvik, Härnösand och Östersund har nämligen upphöjts till Mittuniversitet. Invigningen förrättades av statsminister Göran Persson.
Precis som tidigare generationers socialdemokrater är Göran Persson och hans kollegor besjälade av tanken på att höja den generella utbildningsnivån i Sverige. I veckan upphöjdes Mitthögskolan till Universitet och Göran Persson förättade invigningen. FOTO: SCANPIX
Foto:
Regeringen kan därmed bocka av ytterligare ett delmål i sin tämligen radikala utbildningsstrategi. Syftet är att göra högre studier alltmer tillgängliga för ett allt större antal svenska medborgare. Precis som tidigare generationers socialdemokrater är Göran Persson och hans kollegor besjälade av tanken på att höja den generella utbildningsnivån i Sverige. Precis som de föregångare som startade den allmänna 9-åriga grundskolan, det allmänna treåriga gymnasiet och de regionala högskolorna så möter också dagens utbildningsreformatorer hårt motstånd från konservativa och/eller akademiska kretsar.
Exklusivt
Universitetsstudier var för inte alls länge sedan en tämligen exklusiv sysselsättning. Ett drygt halvsekel tillbaks i tiden gällde liknande förhållanden inom realskolan och i gymnasieskolan. De högre utbildningarna var avsedda för minoriteter bland de studerande medan majoriteten förväntades försörja den akademiska överbyggnaden genom att som 12-13 - åringar ge sig ut i arbetslivet. Folkbladet moraliserar inte över tider som har flytt. Då var ett annat samhälle än nu. Men våra politiska ögonbryn höjs faktiskt en aning över att det fortfarande finns även högt utbildade människor som anser att de trånga portarna till läroverken och universiteten stod för ett slags naturens kloka ordning som borde ha lämnats oreformerad.
Ambitionen att höja den generella utbildningsnivån är tvärtom mycket sund och riktig. Den sammanhållna och allmänt tillgängliga skolan är ett bärande fundament för välfärdssamhällets framgång. Steg för steg har tidigare slutna utbildningssäten öppnats upp för allmänheten. Mittuniversitetet är ett aktuellt exempel på just detta.
Ökad tillgänglighet i utbildningssamhället står inte i någon olöslig konflikt med ökad kvalité. Folkbladet blundar givetvis inte för att varje utvecklingsfas kan innebära vissa kvalitetsproblem. Statens tillsyn över de privata och offentliga lärosäten som av regeringen givits tillståndet att examinera forskarutbildade måste därför vara effektiv och offentligt redovisad. Ingen - allra minst jämlikhetsivraren - är betjänt av undermåliga skolor eller av klent utbildade studenter.