Debatt: Brist på förnyelse bakom valförlust
Socialdemokraterna förlorade valet 2006. Det finns de som vill skylla det mesta av valförlusten på media, eller på att vi inte "nådde fram" med vårt budskap. Jag tror inte alls på den förklaringen. Väljare är varken dumma eller döva. Jag är övertygad om att de uppfattade vad vi sa. Däremot gillade de det inte. Därför måste vi noga både ompröva vår politik och vårt sätt att tala med väljarna.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Men de viktigaste orsakerna återfinns hos oss själva.
För det första förlorade vi många av våra röster i valet i det Sverige som växer. Detta är tydligast i Stockholm-Uppsala området. Detta är inte någonting som är omöjligt att vända på.
Redan när vi socialdemokrater började satsa på utbildning för alla och höja den generella ekonomiska standarden, sa borgerliga debattörer att det skulle göra svenska folket mer borgerligt. Men historien har visat att det alls inte behöver bli så. Tvärtom har vi socialdemokrater lyckats föra en politik som både arbetare och tjänstemän känt sig hemma i. Det kan vi göra igen.
För det andra har vi inte förnyat partiets politik eller moderniserat partiets organisation. Det krävs för att klara av att möta en ny motståndare i ett nytt politiskt landskap. Vi är inte de första att misslyckas med exakt det här. De brittiska konservativa förlorade mot New Labour, de amerikanska Republikanerna förlorade mot Clintons New Democrats och Schröders "Die Neue Mitte" avslutade Helmut Kohls långa styre i tysk politik.
Nu kommer en ny generation europeisk höger och vänder samma strategi mot oss. I Norden ser vi ett tydligt exempel på detta i danska Venstre. De danska socialdemokraterna har ännu inte lyckats komma tillbaka. Vi måste hitta en strategi som snabbare avslutar högerns maktinnehav i Sverige. Vi har mycket att lära av våra systerpartier i våra grannländer.
Det tredje problemet är att vi socialdemokrater i denna valrörelse inte talade tillräckligt tydligt om vår kritik av och den ilska över orättvisor som vi alla bär på.
Nu går vi i opposition i Sveriges riksdag. Vi måste också gå i opposition mot de orättvisor som människor upplever. Det gäller både där vi ska föra en oppositionspolitik och där vi fortfarande har ansvaret. Vi måste visa att vi ser och vill göra något åt de problem som människor upplever i vardagen.
Det fjärde området som vi måste bli bättre på är jobben. Det handlar både om trygghet och om att ge ett trovärdigt svar på frågan om hur vi får fler jobb i en globaliserad värld. Den vanligaste frågan jag får på möten är hur Sverige långsiktigt ska kunna konkurrera med resten av världen och därmed klara jobben. En radikal arbetarrörelse måste våga ta tag i denna globaliseringsdebatt.
För det femte måste vi ha ansiktet vänt mot framtiden. I valrörelsen talade vi mycket och bra om det vi har gjort, men - med undantag av klimatfrågan - mindre engagerat om vilka utmaningar vi ser framöver och vad vi vill göra åt dem.
Jag är övertygad om att vi Socialdemokrater kan vinna valet 2010. Men bara om vi tar valförlusten på allvar och är beredda att lyssna och ta till av oss av väljarnas kritik.