De EU-negativa har misslyckats med valet
Tilltron till riksdagen och till den parlamentariska demokratin är märkbart svag hos vissa politiska aktörer. De upprepade kraven på folkomröstningar i olika EU-frågor är ett aktuellt exempel på misstron mot de folkvalda ledamöternas representativitet. Småpartier till höger och vänster förenas ofta av sin lätt elitistiska syn på sin egen upphöjdhet och unika klokskap.
Poströstningen till Europaparlamentet den 26 maj förra året, här Posten på Centralen i Stockholm. De EU-negativa partierna har misslyckats med att mobilisera väljare för sin sak skriver Folkbladets ledareskribent Widar Andersson. FOTO: SCANPIX
Foto:
Logiken haltar
Enligt de här småpartiernas verklighetsuppfattning och självbild så representerar de emellertid lika fullt sanningen i politiken. Deras paradargument är att medborgarna är mycket mer EU-negativa än riksdagens ledamöter. Därför bör medborgarna, enligt dessa partier, ta makten över parlamentet i EU-frågor. Logiken haltar dock betänkligt.
Samlade avvägningar
Dels bygger den parlamentariska demokratin på att väljarna väger av en stor mängd sakfrågor och värderingar när de med sina röstsedlar bestämmer vilka som skall sitta i riksdagen.
De EU-negativa partierna har misslyckats med att mobilisera väljare för sin sak. Medborgarna har således i sina val av partier och ledamöter, ansett att EU-frågan inte tillhör de allra viktigaste. Dels är det ju så att riksdagens ledamöter mycket sällan är helt och totalt representativa för alla slags opinioner och trender bland medborgarna.
Inte drömma om
Inget av de EU-negativa småpartierna skulle drömma om att folkomrösta om t ex fördubblad bensinskatt, tvångsbestämmelser om föräldraförsäkringen, lämpliga straff för våldtäktsmän eller bidragssystemet för arbetslösa invandrare. Parlamentet är inte utsett för att hantera en enskild fråga.
Ledamöternas uppdrag är istället att göra samlade avvägningar och bedömningar inom ett mycket stort antal områden. Detta är kärnan i den parlamentariska demokratin. Det är oroväckande att det finns så pass många politiker som inte tycks ha begripit grunden för det svenska folkstyret.