Därför kostar EU så mycket
EU:s ledare lyckades, mot oddsen, enas om en ny långtidsbudget. Varför var det så svårt, och vad betyder det? Här kommer ett försök att svara på några vanliga frågor: Varför kostar EU så mycket?
Göran Färm
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Färm i världen
Frågan är om det verkligen är så mycket. Sverige betalar näst mest per invånare, men det motsvarar ändå inte mer än 0,4 procent av BNP netto, dvs om man räknar bort det vi får tillbaka. Att vi för egen del disponerar 99,6 procent av BNP själva talar inte precis för att EU är någon superstat.
Kommer EU att kosta mer eller mindre i framtiden?
Antagligen ungefär som nu. Europa behöver en stor satsning på gemensam forskning, utveckling och infrastruktur för att bli en riktigt slagkraftig ekonomi och gemensam marknad. EU vill stödja de fattigaste medlemsländerna - de baltiska staterna bl a - och i framtiden länderna på Balkan (och i en mycket lång framtid Turkiet). Om de pengarna kan tas från minskade jordbruksstöd behöver EU inom överskådlig tid inte kosta mer än hittills.
Varför betalar Sverige näst mest?
Dels är vi ett ganska rikt land - och rika betalar mer, fattiga mindre. Dels får vi tillbaka mindre än de flesta. Orsaken är att EU:s budget mest går till jordbruksstöd och till fattiga regioner, och Sverige har få bönder och få egentligen fattiga regioner.
Varför ändrar inte EU på sin gammaldags jordbrukspolitik?
Det gör man. Jordbruksstöden har länge sjunkit som andel av EU:s budget, och allt mindre är direkta produktionsstöd. Det som ökar är miljöstöd och landsbygdsutveckling för att regioner som är starkt beroende av jordbruk ska kunna ställa om till andra jobb.
Varför ska svenska skattebetalare bidra med pengar till franska bönder?
Svenska bönder får stöd på precis samma villkor som franska. Ändå blir det en omfördelning, därför att Frankrike är ett mycket större land och andelen bönder är mycket större än i Sverige.
Hur kommer jordbruksstöden att förändras i framtiden?
Det återstår att se. Ett av Blairs framsteg är att EU trots tidigare låsningar vid en gammal överenskommelse mellan Schröder och Chirac nu har enats om att redan om några år börja göra en översyn av budgeten och jordbruksstöden. Förhandlingarna inom världshandelsorganisationen WTO talar också för att det verkligen blir förändringar. De fattiga länderna i världen ställer hårda krav på att de rika ska minska sina stöd och skyddstullar och sluta konkurrera ut de fattigare ländernas jordbruk.
Varför har britterna en stor rabatt på sin medlemsavgift?
För att Margaret Thatcher en gång i tiden annars hotade att gå ur EU. Då var Storbritannien ett av EU:s fattigaste länder, men fick ändå betala mycket, bl a för att man hade så litet jordbruk. Det var inte lätt att försvara i det mest EU-skeptiska landet. Men idag är britterna betydligt rikare. Därför har sakskälen för rabatten minskat. Men britterna vägrar ge upp - om inte EU samtidigt fasar ut jordbruksstöden.