Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dåligt ställt med kvinnofriden

Åsa Eldén har utrett hur det är ställt med kvinnofriden.
FOTO: SCANPIX

Åsa Eldén har utrett hur det är ställt med kvinnofriden. FOTO: SCANPIX

Foto:

Norrköping2004-12-14 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Kvinnofriden har inte ökat i det svenska samhället. Så lyder slutsatsen från de utredare som på regeringens uppdrag utrett konsekvenserna av de skärpningar av kvinnofridslagstiftningen som genomförts under de senaste åren. Den öppna kritiken är välkommen och förpliktigande. Detta viktiga samhällsområde har under alltför lång tid dominerats av fördomsfullhet, privatiserande känslopjunk och för allmänheten ändlösa och svårbegripliga debatter om alla mäns skuld för att några män plågar, mördar, förföljer och misshandlar kvinnor.
Regeringen och justitieminister Bodström bör nu snabbt upp till bevis.
Våld mot kvinnor är kriminella handlingar och skall bestraffas. Plågade och jagade kvinnor skall samtidigt ha värdiga och goda skydd som de utsatta brottsoffer de är. Regeringen bör därför avvisa utredningens förslag om att kommunalisera ansvaret för delar av rättsskipningen och brottsofferskyddet. Det är en i sanning mycket tanke att kommunerna skulle ha ett särskilt ansvar just för kriminalitet som riktas mot kvinnor. På andra områden - ekonomisk brottslighet, "vanliga" mord och "vanlig" misshandel - skulle ingen vettig människa lägga förslag om ett utökat kommunalt ansvar. Grundproblemet är därför att våld mot kvinnor fortfarande inte ses som just de allvarliga brott som de naturligtvis är. Rättsstaten kan inte längre smita från sitt ansvar.
Kvinnofrid är en grundläggande del av tryggheten i välfärdssamhället. De som bryter mot kvinnofriden skall inte kommunaliseras. De skall istället drabbas av rättsstatens sanktioner och straff.
Läs mer om