Dags för val till EU-parlamentet
Om lite mer än ett halvår är det val till Europaparlamentet. 18 personer, nya och gamla svenska parlamentariker ska ta plats i Bryssel för att inom den Europeiska unionen driva sitt partis åsikter. Här i Sverige diskuterar just nu de politiska partierna hur deras listor till valet i juni ska utformas.
Om ett halvår ska vi välja ledamöter till EU-parlamentet. FOTO:PRSEENS BILD
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Socialdemokraternas förtroenderåd ska sista helgen i november fastställa hur den socialdemokratiska listan ska se ut. Diskussionen är inte helt okomplicerad eller utan problem. Sedan det tydliga nej-resultatet i folkomröstningen om EMU har röster inom socialdemokratin höjts för att listorna ska varvas med ja och nejsägare. Detta fastän valet till europaparlamentet inte har något med hur man röstade i EMU-folkomröstningen att göra.
Folkomröstning sa ja
Efter åtta år som medlemmar i EU har vi svenskar fortfarande inte accepterat medlemskapet. Trots att vi genom folkomröstning faktiskt tog ställning för ett ja. Skulle vi haft omröstning om medlemskap i dag är jag nästan helt säker på att vi skulle rösta nej.
Vi talar fortfarande om ja och nej och när jag säger att det snart är val till Europaparlamentet är mångas kommentar "att det där EU det ska vi inte ha", det ska de rösta nej till.
Valet i juni i år handlar inte om ja eller nej till EU eller EMU. Det handlar om vilken politik vi medborgare, alla unionens medborgare, vill ha i parlamentet.
Men vi svenskar har mycket liten koll på hur de olika partierna, samma partier som finns i Sveriges riksdag, arbetar i Europaparlamentet. Detta för att vi nästan aldrig talar om den politik som förs i unionen och de beslut som tas i parlamentet. Beslut som vi medborgare, hur skeptiska vi än är till EU faktiskt påverkas av. Talar vi om EU så handlar diskussionen istället allt som oftast om organisation, struktur, löner och korruption. Alla viktiga frågor men genom att bara diskutera det organisatoriska glömmer vi bort politiken.
Politik i EU handlar precis som i Sverige exempelvis om miljö, jämställdhet eller arbetsmarknad. Enda skillnaden är att politiken berör hela unionen och inte bara Sverige. EU är inte utrikespolitik utan en del av Sveriges politiska vardag.
Jag hoppas verkligen att valrörelsen inför Europarlamentsvalet kommer handla om politik. Hur vill moderaterna driva arbetsmarknadsfrågor i EU och hur ser vänsterpartisterna på den ekonomiska politiken? För EU är politik, precis som kommunen, landstinget och staten är politik. Och som medborgare kan du, tillsammans med medborgare i andra länder, förändra eller bevara den politik som idag bedrivs i parlamentet. Så engagerade dig, sök information och ta ställning till vilken politik du vill ska föras i framtidens EU. En politik som du och jag påverkas av och som sedan 1995 är lika mycket inrikespolitik som de frågor som Sveriges riksdag tar beslut om.
<a href=mailto:kikki.goransson@folkbladet.se><FONT COLOR="#0033CC">kikki.goransson@folkbladet.se</a></FONT>