Dags att prioritera
Norrköping har några projekt för att göra stan bättre som har blivit "evighetsfrågor". Sedan de väcktes har det gått 35-40 år. Projekten är nu i en besvärlig konkurrens om statsbidragen och det är ovisst om de blir verklighet.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En annan långbänk är den köande trafiken i Östra Promenaden.Den förstör sedan decennier luftmiljön och är trafikfarlig. De flesta som åker bil där gör det av tvång. De måste åka där eftersom de åker från stadshalvan de bor i, till stadshalvan de arbetar i. Östra Promenaden är även genomfartsled för läns- och rikstrafik. Det finns ingen enkel fördelningsmodell. Problemet bottnar i djupa stadsplaneproblem.
I mitten av 1960-talet invigde dåvarande landshövding Per Eckerberg ett grossistföretag som etablerats i Gästgivarehagen. Eckerberg sa att Norrköping med rätt satsning kunde bli Mellansveriges lagercentral. Redan då fanns förståelse för att det inte räckte med färja över Lindökanalen, vilket de första transportföretagen på ön Händelö fick nöja sig med.
Redan då tänkte en del kommunalmän på en Öster-Norrled. På den tiden var inte stan igengrodd av bilar, men en sådan led idag skulle kunna mildra gyttret.
Numera skymmes dessa oändligt övervägda projekt av miljardutspel med vilka politikerna ångar på som tåget för att få genomförda.
Ostlänken, snabbtåget till Stockholm och resecentrum måste tidigareläggas, sägs det. Och ingen ifrågasätter! Måste den skisserade framtiden kring tåget också innebära rivning av Butängen och uppförande av en ny stadsdel med lika många kvarter som hela Östantill?
Kommunen erbjuder sig t o m att subventionera Ostlänken med Citybanan under Stockholm. Norrköping har 125 000 innevånare med det verkar som om det skall byggas för en världsstad.
Det är berättigat att fråga om kommunens politiker har rätt i sin satsning på det här mer visionära. Det pågår konkret utveckling av handel och investeringar för transport och logistik på Ingelsta. Det vill säga det som Norrköping till stor del ska bygga sin framtid på. Verksamheterna där kan ju inte fungera om det saknas transportvägar dit och/eller till den mycket viktiga hamnnäringen.
Näringslivet visar starkt intresse för den inriktning som kommunen lagt fast. För att näringslivets verksamheter ska få framgång behövs både järnväg och landsväg över Händelö.
Miljardprojektet Ostlänken får inte lägga en död hand över de andra projekten. Nu när regeringen stryper flödet ser man att ortens lokal- och rikspolitiker oroar sig över hur det skall gå med Norrleden. Vad politikerna har att göra nu är att prioritera!
Så här går sannolikt regeringskansliets tankar när det tittar ner på Östergötlands investeringskrav: Hur kan de tänka sig få Norrled, spårväg, förbifart Söderköping, båtlyft i kanalen, broar i Motala, länsvägar i västra länet och ovanpå allt detta även Ostlänken?