"Dagens fråga" är underskattad
Christer Sandberg
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Många tidningar har den, till exempel Folkbladet som du vet. Jag är rätt säker på att du läst "Dagens fråga" högst upp på sidan, innan du kastade en blick på den här kolumnen.
Blicken dras nämligen obönhörligt till de där ansiktsbilderna med sina korta citat.
Skälen till det är flera. För det första förstås ämnet. Alla tänker säkert: "Vad skulle jag ha svarat på den frågan?"
Så granskar man bilderna, är det någon man känner?
I en ortstidning av det här slaget händer det ju det då och då.
Ibland bara någon man känner igen till utseendet, någon som jobbar i en affär man brukar besöka eller någon man ibland möter på vägen till arbetet. Men det händer också att det är nära släkting eller så.
Det tycker alla är kul, särskilt om släktingen sagt något inte helt övertänkt.
Och sådär överdrivet genomtänkt kan det ju liksom inte bli om man utan förvarning blir stoppad på gatan och får en fråga samtidigt som en fotograf tar en bild. De flesta kläcker väl ur sig något bara och tänker kanske inte mer på det.
Tills de ser sig själva i Folkbladet och upptäcker att de får kommentarer från var och varannan. Att vara med i "Dagens fråga" är att bli lite kändis, i alla fall för en dag och i alla fall lokalt i vårt spridningsområde.
Enkäten är en underskattad form av journalistik. Att göra en enkät har mycket låg status på alla redaktioner. Högst status har utrikesreportern. Det var därför min gamle arbetskamrat Staffan Heimersson uttryckte sig som han gjorde när han hoppade in som sommarvikarie på Aftonbladet häromåret.
- Det ska bli jäkligt roligt att sticka ut och göra "Vi - fem"!
På Folkbladet är det inte sällan praktikanterna som får göra "Dagens fråga". Men alla reportrar gör regelbundet jobbet, och upptäcker då att det inte alltid är så förtvivlat lätt. Alla man möter vill helt enkelt inte bli kändisar, ens för en dag.
Det verkliga tricket är ändå att komma på frågan. I själva verket rör man ju då vid det som är grunden för nyhetsjournalistiken; vad är den viktigaste frågan idag?
Framgångsrika journalister har ofta en utvecklad känsla för vad som, högtidligt uttryckt, rör sig i folksjälen. Vad snackar folk om helt enkelt?
På radion var det ju snabbt avläsbart om vi hade hamnat rätt.
Vissa dagar ringde inte någon när ämnet för dagen presenterats, eller bara de där som alltid ringer och är beredda att ha en åsikt om precis vad som helst, när som helst. När växeln blev blockerad av samtal och vi inte hann med att svara var vi nöjda.
Jag besökte en gång en radiostation i New York som hade stor framgång med en rätt avancerad talad radio. Tillfrågad om vad som var hemligheten svarade chefen genom att peka på devisen på väggen: " If you´re talking about it - we´re talking about it!"
- Vi ser till att varje dag göra program om precis det som den vanlige new yorkbon talar om!
I all enkelhet en slogan värd att ta till sig. Sedan handlar förstås journalistik också om att berätta om det där som läsaren ännu inte har en aning om. Det som är "Dagens fråga" i morgon och som vår reporter stannar dig på gatan och vill ha din åsikt om. Ta för all del då chansen att säga din mening - och på kuppen få bli lite trekvarts- kändis för en dag. Följ mig bortåt vägen så ska du få vara med om något.