Carl Bildt landar i valet
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
För 10 år sedan var Carl Bildt Sveriges statsminister. I förra valet var Bildt fortfarande statsministerkandidat. Bildts efterträdare gör faktiskt sin första valrörelse som partiledare för moderaterna vilket är lätt att glömma bort. Bo Lundgren har det i dagarna jobbigt.
Istället för att valrörelsen handlar om en kamp om regeringsmakten med socialdemokraterna så har folkpartiet positionerat sig främst i oppositionens valkampanj.
<b>Strategis som inte fungerar</b>
Moderaternas strategi att tala 70 procent om socialdemokraterna, 20 procent om den egna politiken och använda 10 procent till att försvara sig verkar inte fungera.
Positiva uttalanden om ett svenskt medlemskap i Nato, extrema skattesänkningar och slopad anställningstrygghet, går inte heller hem hos väljarna.
Carl Bildt är ett välkommet dragplåster i moderaternas valspurt. I valet 1998 när Bildt var frontperson fick moderaterna nära 23 procent av rösterna, idag samlar de knappt 20 procent av väljarstödet i de dagliga opinionsundersökningarna. Carl Bildt blev mer populär desto längre bort från svensk inrikespolitik han tog sig.
Exakt vilken sysselsättning Bildt ska ha framöver blir tillsynes aldrig klart. Att som partiledare fokusera på utrikespolitiken, få ett internationellt uppdrag och avvika från landet skulle förmodligen inte verka som samma framgångsrecept för Bo Lundgren.
<b>Lundgrens enda?</b>
Men risken finns att Lundgren tillsammans med Bildt snart kan titulera sig före detta partiordförande. Om moderaterna gör ett valresultat i stil med dagens siffror så tvingas Lundgren med största sannolikhet att avgå.
Bland moderaterna finns en iver att bilda borgerlig majoritet i Sveriges riksdag. De vet att det i så fall krävs en god ledare och statsministerkandidat. Kanske får Lundgren endast denna valrörelse på sig att visa om han är en sådan.
Carl Bildt fick längre tid på sig att försöka bli en populär företrädare, men även i nästa val kan moderaternas partiordförande göra sin första valrörelse.