Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bygg stationen i Kimstad nu!

I politikerkretsar talas det mycket om den Fjärde storstadsregionen men det görs inte mycket konkret för att förverkliga denna region. En förutsättning för att en region skall växa och må bra är att det finns möjligheter för människor att röra sig snabbt och lättvindigt från en ort till en annan.

Norrköping2006-07-11 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Exempelvis har de regionala pendeltågen sin ena slutstation på Norrköpings central, mitt inne i centrum av regionen. De boende i Nyköping/Oxelösund respektive Katrineholm, två av Norrköpings närmaste grannar i regionen, har alltså inget smidigt sätt att röra sig med kollektivtrafiken till regionens mitt. Det har följaktligen inte heller de som bor längs järnvägen i Krokek eller Åby.

Ännu värre är att samma sak kan sägas om Finspång. Trots det relativt korta avståndet till Norrköping finns inte heller här något smidigt sätt att ta sig mellan orterna med kollektivtrafiken. Visst, expressbussarna har fått dubbelt så många avgångar med den nya tidtabellen. Men det var bara tre avgångar innan ändringen, så det var inte mycket att hurra för. Och restiden är, trots ny resväg, fortfarande närapå en timme.

Ingen människa står i längden ut med att lägga två timmar om dagen på arbetsresor, så det är inte så märkligt att de fyra tusen pendlarna mellan de två orterna oftast väljer att köra bil hellre än att åka kollektivt. Det enda som skulle kunna ändra på det är att ersätta de flesta av bussarna med spårburen trafik.

Två åtgärder krävs för att sådan sådan trafik skall komma igång. Först och främst måste järnvägen mellan Finspång och Kimstad rustas upp. Med persontrafik på Finspångsbanan kan restiderna i kollektivtrafiken halveras och på många sträckor även slå bilåkandet tidsmässigt.

Den andra åtgärden som krävs för att ge oss Finspångsbor persontrafik på vår järnväg igen - det är 42 år sedan senaste tåget - är att Norrköpings kommun ser till att komma igång med bygget av pendeltågstationen i Kimstad.

Men typiskt nog håller Norrköpings kommun hårdnackat kvar vid en placering av stationen som Kimstadborna med all säkerhet kommer att överklaga hela vägen till Regeringsrätten. Den av kommunen valda placeringen ligger i stort sett inne på villaträdgårdarna i Kimstad.
En betydligt smartare placering av stationen, och en som kan accepteras av Kimstadborna, vore att lägga den omedelbart sydost om viadukten för länsväg 215.
Två utredningar från 2002, en av Banverket själva och en av konsultföretaget Trivector, förordar en sådan placering av stationen med motiveringen att den blir billigare.

Ännu bättre ur Finspångsbornas synvinkel, är att det sydostliga läget för stationen i Kimstad mycket enkelt kan anpassas för trafik till Finspång.
Jag uppmanar därför politikerna i Norrköpings kommunfullmäktige att dra tillbaka den föreslagna planen för stationen i Kimstad.

-
<span class="mr"><span class=color style='color:#BF0220;'>Debatt</span></span>
Martin Nyberg (mp)
Riksdagskandidat
Läs mer om