Bush ett sänke i USA-valet
Idag går USA till val, en tredjedel av platserna i senaten och samtliga i representanthuset står på spel. Valet kommer att bli en framgång för demokraterna, frågan är bara hur stor. På TV jobbar republikaner respektive demokrater hårt för att få väljarna att tro på just deras verklighetsbeskrivning.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag tippade i förra artikeln för Folkbladet att demokraterna tar över majoriteten i representanthuset, men inte når ända fram i senaten. Läget har sedan dess förändrats svagt åt republikanskt håll.
Tre stater som nyligen såg ut att gå till demokraterna är idag mer osäkra och i Virginia, som jag följer på plats, är det oerhört jämnt med en svag ledning för utmanande demokraten James Webb. Känner ni igen det namnet så beror det troligen på att ni har läst någon av hans böcker. Förutom att han är tidigare minister i Ronald Reagans regering har han också skrivit några populära krigsromaner. Webb är en intressant demokrat som visar på det långsiktigt viktiga i det här valet. Vem som har majoriteten i senaten eller representanthuset i två år betyder en del, men den långsiktiga inriktningen, inte minst för demokraterna, har större betydelse.
Den svenska politiska konsulten Erik Lakomaa, bördig från Östergötland, säger till mig över en öl här i Washington, att lärdomen för demokraterna i det här valet är att de når framgång om det ställer upp med valbara kandidater. James Webb är en valbar kandidat, han är tidigare republikan, tilltalar mitten- och konservativa väljare och kan alltså utmana i en stat som Virginia som Bush vann klart både 2000 och 2004. Även om inte James Webb och alla andra av de valbara demokraterna vinner så har de utmanat och kommit nära i race som för ett år sedan räknades som helt säkra för republikanerna. Det kan, och borde, betyda att demokraterna fortsätter denna nya strategi. Det kan låta självklart, varför inte välja ett vinnande recept före ett förlorande? Jo, anledningen är att dessa valbara demokrater inte har samma åsikter som starka röster inom demokraterna. För att vara valbar i traditionellt republikanska områden bör man vara för dödsstraff, mot vapenregleringar och gärna mot fri abort. Detta kan också påverka vem som blir demokraternas presidentkandidat 2008. Kandidaterna mer till vänster i startfältet borde få svårare, och det menar Erik Lakomaa försvårar för kandidater som Hillary Clinton, som trots intensiv ompositionering mot mitten av många inte ses som valbar.
Om James Webbs böcker brukar ha lyckliga slut vet jag inte eftersom jag inte läst någon och jag tror tyvärr att boken om hans politiska liv blir kort, eftersom han kommer förlora mycket knappt ikväll. Oavsett hur det blir med den saken så kommer han ändå ha varit med och skrivit ett viktigt kapitel i boken om den amerikanska politiska historien. Och det är inte så illa det.
Mathias Sundin är inte bara oppositionsråd för fp i Norrköping. Han är också mycket intresserad av amerikansk politik. I sin andra artikel för Folkbladet om kongressvalet i USA skriver Mathias Sundin direkt från Washington.