Budapest - långt borta från väst
Kejdebron över floden Donau som delar staden i "Buda" och "Pest". Historien är mycket närvarande i de båda gamla stadsdelarna. Foto: Scanpix
Foto:
Historien är mycket närvarande i de båda gamla stadsdelarna. Statyerna står tätt; hjältar och frihetskämpar finns det gott om i regionens förflutna. Romare, kelter, turkar, tyskar, habsburgare, österrikare, ottomaner och ryssar har från tid till annan gjort anspråk på Ungern. De har splittrat landet, förstört dess städer, låtit mörda dess ledare och skrämt befolkningen på flykt åt olika håll.
Ledare
Ungern har kommit illa ut efter de båda världskrigen som rasade i Europa under 1900-talet. Landet anslöt sig t ex tidigt på Nazitysklands sida i det andra världskriget. Det hjälpte dock föga; tyskarna ockuperade Ungern likafullt.
Vid krigets slut "befriades" Ungern av Stalins röda armé. 1948 upptogs landet i östblocket och Ungern blev därmed en diktatur.
1956 försökte den ungerske ministerpresidenten Nagy att genomföra demokratiska reformer i landet. Sovjet slog tillbaka stenhårt. Vid det fantastiskt ståtliga parlamentet vid Donaus strand kan man fortfarande se kulhålen från de ryska maskingevären och stridsvagnarna. Nagy fördes bort och mördades senare efter en tidstypisk skenrättegång.
Trots det sovjetiska förtrycket hittade många ungrare vägar att ändå kunna leva någorlunda fria och hyggliga liv. Ungern kallades allmänt för "den gladaste baracken i lägret" när livsvillkoren i landet jämfördes med förhållanden i andra kommunistiska lydstater.
1991 lämnade de sista ryska soldaterna Ungern. Och nu är det EU och NATO som gäller för ungrarna. Jag förstår dem. För första gången på nästan ett sekel har Ungern chansen att kunna få styra sitt eget öde. Medlemskapet i EU ger dem en demokratisk och rättslig infrastruktur.
NATO ger ungrarna ökad säkerhet gentemot ett möjligen framtida aggressivt Ryssland.
Ungern har många problem att hugga tag i. Landet är i och för sig rikt på många sätt. Men kommunismen har gjort stor skada. Demokratin är fortfarande ny och skör. Behovet av ekonomiska investeringar är mycket stort. Fattigdomen och arbetslösheten är utbredd i delar av landet.
Ungerns politiska ledning är mycket angelägen om att komma med i euro - samarbetet. Men innan ett sådant steg kan bli aktuellt krävs omfattande insatser för att modernisera och stabilisera landets finansiella institutioner. Regeringen - för närvarande en koalition mellan det reformerade kommunistpartiet och Fridemokraterna - hanterar en ekonomi med stora underskott.
När jag vandrar runt på gator och torg i Budapest upplever jag också rent fysiskt hur långt borta från Väst som jag befinner mig. Väldigt få människor stannar t ex när jag med en karta i handen ber dem om hjälp med väganvisningar. De går bara förbi - utan ens ett spår av ett ursäktande leende i ansiktet.
På Internetcafeét får jag göra många kontaktförsök innan jag får tag i en person som vill hjälpa mig med tangentbordets mysterier. På hotellet där jag bor är servicen - trots väldigt många anställda - närmast obefintlig. Attityden av totalt ointresse för kunderna härskar bakom receptionsdisken.
Många av Ungerns medborgare, politiker och affärsmän är fortfarande präglade av flera olika historiska perioder av anpassning till mer eller mindre avskydda makthavare och diktatorer. Det kommer därför att ta tid innan Ungern och dess innevånare betraktar sig som naturliga jämlikar med andra medlemmar i EU.
EU - samarbetet mellan öst och väst måste få ta den tid som krävs för att bygga upp fördjupade och jämlika relationer mellan medlemsländerna och deras medborgare. Demokrati är inte först och främst en teori. Demokrati är ett praktiskt förhållningssätt som kräver demokratiska deltagare.